Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

diumenge, 12 d’octubre del 2014

Presó de Busa en ruta circular des de la Llosa del Cavall





Hem fet un itinerari circular pels costats nordoest i sudoest de la serra de Busa, al Solsonès. Inspirant-nos en els abundants tracks que es troben a wikiloc hem sortit de les Cases de Posada, a tocar del pantà de la Llosa del Cavall en direcció a les restes de casa Llobeta  i l’ermita de sant Iscle i santa Victòria. Hem anat a pujar pel grau de l’Areny hem arribat al Pla de Busa. Al Pla de Busa es troben tres edificacions: Casa Vila, el Rial de Busa i l’ermita de sant Cristòfol de Busa, no massa lluny entre elles. La vista ja és molt bona.

Casa Llobeta

Ermita de sant Iscle i santa Victòria

El grau de l'Areny

Sant Cristòfol de Busa

Montserrat des de Sant Cristòfol de Busa
 
Casa Vila

El Rial al Pla de Busa

Des de casa Vila o abans s’agafa el camí cap a Capolat, Mirador i Capolatell. El Mirador permet contemplar una panoràmica extraordinària, cap als voltants de Sant Llorenç de Morunys: cap a la serra d’Odèn i la muntanya d’Alinyà, la mola del Santuari del Lord, Port del Compte, la zona de la serra del Verd, el Pedraforca en una forma poc habitual, i evidentment el pantà de la Llosa del Cavall.

Unes vistes impressionants: Port del Compte, sant Llorenç de Morunys, el pantà, el Lord, Odèn, ...

Visió atípica del Pedraforca

Passarel.la a la Presó de Busa
Seguint el camí s’arriba a la famosa passarel·la que uneix el Capolat i el Capolatell. En temps de la Guerra del Francès aquesta mola de parets impressionants i amb esquerdes profundes va servir de presó als soldats francesos capturats. La llegenda explica que alguns en no poder resistir es llançaven al buit cridant “Mourir a Busa et resourgir à Paris”. També expliquen que els llops que hi havia per casa Llobeta feien la resta. Més informació històrica a http://senderisme.planasantich.org/Busa_Cogul_Capolatell.htm . Realment fa impressió. Hem comentat amb els companys que segurament a aquella època no hi havia cap arbre, ja que ara amb tanta vegetació un bon escalador potser es podria escapar, almenys el primer tros, el que veiem des de la passarel·la.

El Cogul

Tornem cap al mirador i allà agafem fites que ens porten cap al Cogul, passant per la Llebre. El Cogul és el punt més alt de la serra de Busa, la vista millora. A la que teníem des del Mirador i la que teníem cap al est i sud des de sant Cristòfol de Busa, hi afegim la serra de Bastets, el final del Cadí, les serres d’Ensija i Peguera, i molt més. En ser una muntanya separada de les més altes de la zona permet gaudir de vistes a 360 graus. Val molt la pena. Des del Cogul veiem l’itinerari que ens queda, hem de baixar en picat per la cara nord i anar a trobar les restes que es veuen de casa Tresseres.

Restes de casa Tresserres



Seguint el cingle s’arriba a un punt on acaba una canal molt vertical. Baixem per allà. És un tram preciós, un contrast brutal de temperatura i vegetació. Faigs, molsa, tot rellisca, algún arbre de tardor. Un cop a Tresserres per la pista s’arriba a la carretera, una mica més enllà de on l’hem deixat. 

Presó de Busa, al Capolatell
Una gran volta que permet copsar les diferències entre la cara sud i nord, amb unes vistes de les millors de la zona.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada