Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dilluns, 8 de setembre del 2014

Tastets de muntanyes pel Pirineu francès

Pic de Midi d'Ossau



M’estimo el Pirineu. A diferència dels Alps o altres llocs, el Pirineu té unes dimensions que permeten fer moltes excursions en estil lleuger, amb bon clima, amb relativament poc temps i, a l’estiu i a la majoria de llocs, sense tocar neu amb tot el que això implica de lleugeresa. Aquest estiu he volgut fer uns tastets cap al costat francès del Pirineu a tres zones. Aquesta entrada és una mica de resum amb informacions pràctiques i generalistes.



On està situada cada zona:

Ossau, Midi d’Ossau: està al sud de Laruns; entre Canfranc- Candanchú i Sallent de Gállego - Formigal, o entre els colls fronterers de Somport i Portalet, anant cap al nord. Departament dels Pyrénées- Atlantiques.


Troumouse: a l’altre vessant d’Ordesa i Pineta (Mont Perdut, Cilindre) cap al nord, o des de Luz-Saint-Sauveur i Gèdre cap al sud, i a l’est del circ de Gavarnie. Departament dels Hautes-Pyrénées. 


OrédonNéouvielle: túnel de Bielsa cap al nordoest. Departament dels Hautes-Pyrénées.

Com a curiositat, per anar d’una zona a l’altra vaig passar pels famosos colls del Tour de France Aubisque  i Tourmalet.






Oficines d’informació: Han informat molt bé a Laruns (per Ossau), bastant bé a Luz-Saint-Sauveur (per Troumouse) i han donat molt poca informació a Aragnouet (per Orédon).


Ambient excursionista: N'he trobat a Ossau, molta gent dormint a refugis i fent rutes circulars. Cal tenir en compte que el Midi d’Ossau és un cim mític, maco i amb certa dificultat. També he vist gent fent excursions serioses  a Orédon, però no a Troumouse, suposo que per la dificultat de les excursions i els horaris que impliquen, que juntament amb les limitacions d’accés al circ i el trasllat amb navette, va fer que si n’hi havia no els veiés.
 
Estanyet a Troumouse

Allotjaments d’alçada:

OssauRefugi d’Ayous, molt ben situat, en un lloc idíl·lic i amb la possibilitat de fer, al vespre, la famosa foto del reflex del Pic Midi d’Ossau sobre les aigües del llac Gentau. Si es fa la volta circular envoltant el Midi hi ha un altre refugi on fer nit, el de Pombie.
  
Orédon: Lac Orédon. Atenció que fan pagar pàrking per hores! (no ho sé si es dorm al refugi).

Refugi d'Ayous


I les meves impressions subjectives:
Ossau:  M’ha agradat molt aquesta zona, potser per la novetat, ja que és bastant diferent del Pirineu de Lleida del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o del Parc de l’Alt Pirineu. Més propera a l’Atlàntic, Ossau sembla un Pirineu més dolç, més verd. He caminat per fagedes, prats, espais oberts, i en alçada pocs arbres. La geografia humana també és diferent, amb formatgeries i pastors a l’alta  muntanya! Però ni he pujat al Midi d’Ossau ni he fet la volta llarga que l’envolta, i ja que  m’ha agradat molt, hi hauré de tornar.

Llac Gentau i Midi d'Ossau


Circ de Troumouse: Per recomanació d’un amic he anat a Troumouse. Aquest circ també és diferent d’Aigüestortes i del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Em van impressionar sobretot les dimensions del circ, els més de 180 graus de corbatura i l’absència total d’arbres. Tan sols roca, herbei i alguns estanyets. Han establert limitacions d’accés al circ i et pugen amb un bus (navette), de manera que apareixes directament al circ, i el contrast respecte a l’últim poble és notable. Té un paisatge molt curiós, d’alguna manera semblant al Cadí vist des de la Cerdanya, però en semicercle. És espectacular a primer cop de vista. Les excursions a fer són de roca, de canals i crestes, no són fàcils. I la Múnia és allà. Les vistes des de dalt del circ han de ser interessants.


Circ de Troumouse




Llac Orédon i reserva de Néouvielle:  Aquesta última zona que vaig visitar és semblant al Pirineu català de Lleida: pins, avets, nerets, molta aigua. Per qui coneix el Pirineu català i aragonès, tot i l’espectacularitat del paisatge, amb un cop que es vegin aquests llacs n’hi ha prou, no cal tornar-hi si no és per fer algun cim que interessi.

Llac d'Aumar i pic de Néouvielle