Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dimarts, 10 de juny de 2014

Pels camins de la vall d'Àssua (o l'entorn de Les veus del Pamano)


Sorre des d'Altron


Arrel de l’èxit de la novel·la “Les veus del Pamano”  i de la sèrie de TV3 “Gran nord”  s’ha parlat dels pobles de la vall d’Àssua, dels camins que els uneixen, i del riu Pamano. Coneixíem la vall d’Àssua d’haver-la visitat amb cotxe, és una vall molt gran del Pallars Sobirà situada a l’oest de Sort i Rialp, però amb la fama que han agafat aquests paratges va sorgir la intenció de caminar per aquests camins de novel·la i assaborir d’una manera diferent els paisatges de la vall d’Àssua. 


Sota el títol "La vall d’Àssua i el Batlliu, un paisatge de novel.la", el web www.valldassua.cat ens indica totes les novel·les que fan referència a aquesta zona i proporciona molta informació d’itineraris, què cal veure als pobles i els serveis que s’hi troben.  Els punts d’interès patrimonial de cada poble també es troben al web de turisme de Rialp. I pel fet d'estar la vall d’Àssua en part inclosa al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i haver-hi una Casa del Parc a Llessui, aquests també informen d’alguns itineraris per la vall


Així que amb la informació indicada anteriorment i l’ajuda habitual de wikiloc ens vam traçar la nostra ruta. Vam decidir que no calia sortir de Rialp, massa avall! Ni calia pujar fins a Llessui, que hi hem estat varies vegades, i és més amunt! Vam idear una circular matinal des d’Altron empalmant tracks de diversos usuaris de wikiloc i part de les explicacions del web de la valldassua. Per l’horari vam emprar el mateix procediment sabent que això introduïa un grau d’error notable.


Entre Altron i Saurí

Entre Altron i Saurí

Entre Altron i Saurí es veuen: Saurí, Llesui a dalt, Bernui

Entre Altron i Saurí hi han racons molt macos

Saurí


El resultat va ser molt heterogeni. Uns camins estan molt ben indicats amb profusió de rètols, km i temps. Altres no estan gaire previstos per excursionistes, poques marques i multitud de tanques pel bestiar, fins i tot una amb punxes i que no s’obria. Altron – Saurí és un tram de camí molt maco, Sorre – Escàs també, tot i que dur per la baixada fins a creuar el riu i la pujada posterior. Les millors vistes a les muntanyes són d’Escàs. 


Ens vam quedar amb la idea que seguint un itinerari dels indicats als webs d’informació potser la ruta hagués estat més lògica, però la ruta del Pamano dura 2 dies i no teníem tant temps. 


Millores a introduir respecte al nostre itinerari: cal millorar la baixada d’Escàs a la Mola deí de Sall, millor sortir de la part de baix del poble, seguir per la carretera i quan es veu la pista que va al molí a sota la carretera, tallar pel dret, no sembla presentar problemes.

Saurí – Bernui – Sorre  és molt normal com a paisatge i Sorre -  Escàs no ens va convèncer gaire pel desnivell, per tant es pot plantejar una alternativa per dalt, Saurí – Llessui – Caregue – Escàs. Masses tancats pel bestiar al llarg de la ruta, no totes tant fàcils de passar

Font a l'entrada de Sorre

Racons de Sorre

Racons de Sorre

Escàs des del camí de Sorre

Dura pujada arribant a Escàs

Imponent el Montsent de Pallars des de Escàs

Església d'Escàs

Molt avall el riu de Caregue


Encara que se’ns va fer molt tard ens van donar un bon dinar a Altron, i vam aprofitar a comprar el famós formatge de la Peça d’Altron. En conjunt una vall amb personalitat en tots els sentits.

3 comentaris:

 1. Molt maques Josep M!!!!!!!!
  Passo sovint, et llegeixo i no et deixo cap comentari. No està bé això,
  gaudir i no dir que hi ha unes fotos precioses, un bon saber fer, uns textos molt didàtics i entenedors que animen a seguir aquests camins tan estimats per tu.

  Moltes gràcies Josep M

  ResponElimina
  Respostes
  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

   Elimina
  2. Moltes gràcies Inuit, em faràs posar vermell amb tantes alabances!
   M'agrada que algú faci comentaris, així puc saber si vaig bé, si el que vull transmetre arriba.
   Gràcies per llegir-ho!

   Elimina