Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dilluns, 23 d’octubre de 2017

Les marrades del grau d'Olot

Camí ral de Vic a Olot

Les Marrades del Grau d’Olot és un tram de l'antic camí ral de Vic a Olot.  Per comunicar Olot amb Barcelona, el camí de Vic sempre ha estat el més recte i, en el decurs del temps, també el més utilitzat. Així durant molts segles, els nombrosos viatgers que anaren entre les dues capitals de la Garrotxa i d'Osona, van fer servir aquest camí ral que travessava el Collsacabra de nord est a sud est. És un traçat històric i de patrimoni arqueològic. Algú diu que data de l’època romana, però es considera que el més antic és del segle XI o XII, i la realització com a camí ral seria del segle XVIII. El tram de les Marrades té interès perquè és on el camí salva un desnivell important (el grau) i el traçat del camí es veu obligat a fer corbes molt tancades. Un cop salvat el desnivell es troba l’Hostal del Grau, un dels hostals on els viatgers feien parada. Hi ha un panell on Josep Pla explica que es feia el viatge entre Vic i Olot en 3 etapes, una nit de les quals es passava en aquest hostal.

Camí ral

Font de les Marrades

Font de les Marrades

Hi ha un parell de punts d’interès durant el tram de camí conservat, apart del propi camí i les seves lloses, la font de les Marrades i la Mina dels Bandolers. A la font s’hi passa per davant, és al punt més fosc de la fageda, i nosaltres que hi hem anat en dia de pluja us puc assegurar que era realment fosc. Per la Mina dels Bandolers cal desviar-se una mica per un camí indicat i per una pujada entre roques i arrels es descobreix de sobte aquest impressionant tall a la roca, natural, de 60 metres de llarg i uns 2 o 3 metres d’alçada. Les històries de bandits que no enxampen mai, de la pastoreta que s’entén amb un d’ells i els avisa de les batudes, i finalment els enxampen i pengen de la biga més gran de l’Hostal del Grau, acaben de posar-hi el punt d’interès, que ja té de per si aquest indret. 


Mina dels bandolers

L’excursió es pot començar per dos punts, pel costat Collsacabra, Falgars d’en Bas (Osona), o per les proximitats d’Hostalets d’en Bas (Garrotxa).
 
Plans damunt de l'Hostal del Grau

Hostal del Grau, actualment propietat privada
Per si no hi hagués prou motius d’excursió en aquesta zona s’hi troba també els Gorgs del torrent del Puig, que permet fer una circular força completa. Nosaltres ho volíem combinar inspirats pel track de SeCR4 però un dia de llevantada d’octubre ens ha fet canviar la ruta, tot i així hem pogut veure que el torrent del Puig és molt interessant, i un dia sense pluja hi tornarem per fer-lo sencer. La part superior de l’Hostal del Grau també és una zona força bonica, i el track d' onofregs l’aprofita i baixa, sembla que camp a través, fins a una riera i més avall connecta amb el camí de les Marrades. Per tot això el track que hem gravat avui no és el millor que es pot fer per aquesta zona, però ha estat un dia de descoberta molt interessant, hi tornarem.

Estaques metàl·liques que ajuden a baixar fins al torrent d'en Puig

Part inferior del torrent d'en Puig

Part inferior del torrent d'en Puig


La Cirera, prop del final


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada