Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

diumenge, 26 de desembre del 2010

Dinar de Nadal per 30 persones


La meva família és nombrosa, i per Nadal ens ajuntem tots, aquest any 31 persones. A la meva mare li fa il·lusió seguir fent el típic dinar de Nadal a casa seva, però evidentment necessita la col·laboració dels fills. Entre nosaltres ens repartim què cal portar o fer. Ella s’encarrega del brou de Nadal, que l’haurà fet amb la corresponent pilota, botifarres, i tots els ingredients per fer una bona escudella, i amb unes olles de grans dimensions. Per organitzar la resta elaborem un full de càlcul detallant tot el que ens fa falta, amb unes caselles on cada família anota, amb les seves inicials, que portarà. A còpia d’anys de fer-ho tenim bastant apamat el que precisem, i si ens calen 4 ampolles de vi negre, l’excel té 4 caselles, i si calen 2 torrons de Xixona, en posem dues. Així detallem les begudes, els postres, les amanides o canapès, els panets, etc.,  tot el que cal.
La meva mare no té una taula per 30 persones, pel que cal fer muntatges per afegir taules tal com passa a moltes cases quan tens convidats. Aquest any calia portar dos cavallets per muntar una altra taula, ella ja té dos cavallets més. El mateix passa amb les cadires, aquest any en faltaven nou, doncs calia que ens apuntéssim a l’excel qui portava cadires.

I el segon plat? Doncs aquest any tocava Nadal, anem alternant un any ho fem per Nadal i l’any següent per Sant Esteve, pel que calia fer els pollastres. Tres famílies s’han encarregat d’encomanar els pollastres o capons, farcir-los amb la calandraca, rostir-los, i transportar-los fins a casa la mare. Un cop allà, com és lògic, no es podien escalfar tots tres alhora, pel que ha calgut fer torns per tenir-los calentons quan arribés l’hora del pollastre. Els moviments de les grans olles del brou de Nadal han requerit ajuda a la mare degut a que pesaven força i no ho podia fer ella sola.

Teníem les begudes en fresc, el brou amb els galets, els pollastres, els canapès i els torrons, però cal muntar tota la infraestructura. Això implica que alguns hi van abans de l’hora que hem acordat pel dinar per muntar taules, posar tovalles, buscar copes,  coberts i plats, i deixar-ho en condicions per dinar.

Finalment hem fet el dinar de Nadal sense cap problema important, hi ha bon rotllo amb tothom. Després dels cafès i tes hem apartat una mica les taules que feien més nosa per tal de fer una gran rotllana en que hi cabéssim tots. Un cop situats hem fet l’amic invisible, que seria motiu d’un altre entrada al blog. 

I ja per acabar cal repetir les operacions en sentit invers. Desparar les taules, tornar les cadires a lloc, desmuntar fustes i cavallets, i tornar a posar els mobles al seu lloc, tasques que amb tanta gent és cosa de poquíssims minuts. Organitzar la cuina per rentar–ho tot ja és més complicat. I tornar plats, copes, coberts al seu lloc també requereix molta estona i altres persones que ajudin a la mare. 

L’endemà es mira què ha sobrat per anotar-ho a l’excel de que hem parlat, i així podem afinar les quantitats els anys següents.

I així un any més hem fet el dinar de Nadal, que deu ser igual a totes les cases, però a la nostra tot és a l’engròs.

1 comentari:

  1. I jo que em queixo d'haver de cuinar per 12!
    Sort que no és cada setmana, eh?
    Aprofito per desitjar-te una feliç 2011 i que el puguis compartir amb els teus 30.

    ResponElimina