Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dissabte, 12 de maig del 2012

Exposicions de Goya i Delacroix al Caixa Forum de Barcelona


He visitat les exposicions que el Caixa Forum ha muntat sobre Francisco de Goya i sobre Eugène Delacroix i m’han suggerit algunes idees.

Goya l’havíem estudiat a l’escola, el tenim per un gran pintor, però a mi m’ha sorprès la faceta denúncia. Vist dos cents anys després, i amb les explicacions que acompanyen tots els quadres i gravats, veus que es prenia l’ofici com a denuncia dels poderosos de l’època, com a deixar constància de la realitat crua que li tocava viure. No tan sols pintava les guerres, mostrava les degeneracions per  vellesa o malaltia i la bruixeria. He vist un Goya que traslladat avui seria un fotògraf de Photographic Social VisionVisa pour l’image de Perpinyà. No m’ho esperava.

Tant Goya com Delacroix m’han fet pensar en el moment que els va tocar viure i el que ens toca a nosaltres, en aquests anys de decadència econòmica i ètica. Quan vas als museus t’adones que a totes les èpoques hi ha hagut guerres, hi ha hagut innocents, hi ha hagut violència o abús contra les dones. Delacroix potser no és tant explícit com Goya, però té alguna obra que et deixa preocupat, ara recordo la barca a la deriva en que sortegen qui serà el primer que es menjaran els seus companys per subsistir, o els raptes de dones a la platja per part de pirates.

Veient aquesta violència, sembla que innata al ser humà, entens un dels últims quadres de Delacroix, on se’l veu a ell en una platja amb un paisatge maco, i amb uns “bàrbars” (segons l’explicació) que li ofereixen llet de burra. Prefereix acabar els seus dies amb els anomenats bàrbars, aparentment pacífics. No m’estranya.

I si sou fotògrafs i us arribeu al Caixa Forum aprofiteu per veure els retrats de Pedro Madueño. Valen la pena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada