Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dilluns, 14 de maig de 2012

Pels cingles de Bertí, al Vallès


Les comarques del Vallès tenen racons força interessants i al preu que està la gasolina és útil trobar excursions que no requereixin gaires kilòmetres d’aproximació. Tots hem vist algun cop els cingles de Bertí, des del Montseny o des de les muntanyes que envolten la plana de Vic. No són impressionants com un Montsant, ni tant coneguts i esvelts com Sant Llorenç de Munt però el lloc de Bertí ja està citat cap a l’any 1000 i per relativament desconegut té motiu d’interès.

El camí sota el cingle
 
El ben traçat camí pujant el grau de Montmany
 
Així que hem fet una excursió circular partint de Puiggraciós, a l’Ametlla, lloc on hi ha un santuari i una comunitat de monges. Agafant un camí que baixa cap a Figaró ens desviem cap a passar sota els cingles fins a superar-los pel grau de Montmany amb un camí molt elegant. Un cop a dalt la cinglera hem seguit direcció a Centelles una bona estona, amb vistes al Montseny i cap als cingles de Cabrera i Pla d’Ayats, a la llunyania. 

La vall del Congost

Al mig es veu la torre de Puiggraciós, d'on hem sortit

Dalt del cingle

Vista cap al Pla d'Ayats

Vista del Montseny
Hem agafat diversos camins que ens han anat girant cap a ponent. 

A l'altiplà, a 900 metres d'alçada, hem vist maduixeres

La vista ha canviat, ara es veuen els cingles de Gallifa, Sant Llorenç de Munt i fins i tot el Tibidabo. Una mica més enllà veiem l’antiga parròquia de Sant Pere de Bertí, hi baixem.

Sant Llorenç de Munt i Sant Sadurní de Gallifa

El pla on hi ha Sant Pere de Bertí
Avui és una església romànica amb una rectoria annexa convertida en vivenda. El recinte de l’església està tancat, però no es veu en molt bon estat. Ens expliquen que primer la filoxera i després la guerra civil van fer que s’abandonés. No van quedar ni les campanes, la que hi ha ara és nova. És un lloc tranquil. 

Sant Pere de Bertí
Sant Pere de Bertí
 
"En ma terra del Vallès
tres turons fan una serra,
quatre pins un bosc espès,
cinc quarteres massa terra.
"Com el Vallès no hi ha res".
 Pere Quart
Des de Bertí tornem cap a Puiggraciós pel grau Mercader, que no té tanta gràcia com el de Montmany, i el collet de Can Tripeta. Ha tornat a canviar la vista, ara veiem la plana de Granollers.

Grau Mercader
Des del grau Mercader torna a canviar la vista

I tornem a tenir la visió del cingle inicial
Un cop a Puiggraciós ens arribem a una torre que veiem a tocar del santuari i un rètol indica que era una torre del telègraf òptic. Desconec el funcionament. No serà com les antigues torres dels moros que s’avisaven d’una a l’altra en cas de perill?I ja que hem triat el dia més calorós d’aquesta primavera és imperiós acabar a l’ombra d’una gran alzina.

Santuari de Puiggraciós

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada