Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dimecres, 11 de desembre de 2013

Uns dies per la Cerdanya i el Capcir

La carena que separa França d'Espanya, al fons el CanigóDe turisme pel Capcir i la Cerdanya francesa, amb una petita excursió a l’ermita de Bell lloc des de Dorres i una altra a l’altre costat de la vall, cap al Mas Tartas des de Palau de Cerdanya, permeten contemplar paisatges amplis  i vistes fabuloses. Per més que ho hagis vist altres vegades, sorprèn i es tradueix en unes esplèndides postes i sortides de sol.

Ermita de Bell lloc a Dorres

Ermita de Bell lloc
Aquestes terres eren catalanes fa 300 anys, pel que tirant de wikipèdia fem un repàs de geografia política. El Llenguadoc-Rosselló és una regió administrativa al sud-est de França. Abasta dues regions històriques: la Catalunya Nord o el Rosselló - un territori de cultura catalana - i el Llenguadoc - un territori de cultura occitana. La seva capital és Montpeller.

Palau de Cerdanya
 

La Catalunya del Nord: La denominació comprèn les comarques històriques del Rosselló, el Conflent, el Vallespir, el Capcir i el nord de la Cerdanya (el que es coneix com Alta Cerdanya). La Fenolleda, malgrat ser majoritàriament occitana, s'inclou sovint en la definició de Catalunya del Nord per les seves relacions geogràfiques i administratives amb el Rosselló.
 
Estany d'OssejaActualment aquestes comarques constitueixen el departament francès dels Pirineus Orientals, el qual s'engloba dins de la regió del Llenguadoc-Rosselló, el qual es coneix informalment en francès com a Pays catalan.


Els Pirineus Orientals (oficialment en francès Pyrénées-Orientales) són el departament francès número 66 de la regió del Llenguadoc-Rosselló, a la frontera amb la Catalunya situada al sud dels Pirineus. Limita al nord amb el departament de l'Aude, al nord-oest amb el departament de l'Arieja (Occitània), a l'oest amb el Principat d'Andorra, al sud amb les comarques catalanes de la Baixa Cerdanya, el Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà i a l'est amb la mar Mediterrània. La capital és Perpinyà. Aquest departament està subdividit en tres districtes (o arrondissements), que alhora es troben dividits en cantons i, aquests, en comunes o municipis.
El Canigó des de prop de Montlluís
El cantó de Sallagosa està compost per 21 municipis, tots formen part de la comarca de l'Alta Cerdanya. El cantó de Montlluís està compost per 15 municipis, tots els del Capcir, part de l'Alta Cerdanya i part del Conflent.

El Capcir (7 municipis), té Formiguera com a cap. L'Alta Cerdanya (27 municipis), té Montlluís com a cap; l'enclavament de Llívia pertany administrativament a la Baixa Cerdanya, a Espanya.
L'Aude a Matamala
El Capcir se situa al nord-est de la Cerdanya i al nord-oest del Conflent. Al nord, fa frontera amb Occitània. És vertebrada pel riu Aude, que la drena de sud a nord. El Capcir forma un altiplà situat a 1 500 metres de mitjana i és el lligam entre l'alta vall de l'Aude i la Cerdanya. 

L'Alta Cerdanya és una comarca de la Catalunya del Nord. Representa la part més septentrional de la Cerdanya, una comarca natural catalana que quedà dividida en dues meitats pel Tractat dels Pirineus (1659). L'Alta Cerdanya pertany actualment a l'estat francès i limita amb les comarques del Capcir (al nord), el Conflent (a l'est), el Ripollès i la Baixa Cerdanya (al sud) i el principat d'Andorra (a l'oest).

Primeres llums des de Palau de Cerdanya

El cap de la comarca és Montlluís, però Sallagosa fou la capital de la vegueria de Cerdanya, creada amb la divisió de la Cerdanya el 1660, fins la divisió departamental del 1790. Avui és la capital del cantó de Sallagosa que s’estén per la major part de la comarca. Font-romeu, Odelló i Vià n'és el municipi més gran i Puigcerdà és la capital de la vall.

Presenta la singularitat d'estar situada a la conca del Segre (de fet, aquest riu neix al sud d'aquesta comarca, concretament a la cara nord del Pic del Segre), que en la seva major part pertany, actualment, a l'estat espanyol. Això aïlla la comarca de la resta de la Catalunya del Nord, per la qual es connecta a través del coll de la Perxa. La importància estratègica del pla de la Perxa en les comunicacions pirinenques, ve del fet que és el més baix a ponent del coll d'Ares. Ja hi passà una via romana, seguida després per una estrada franca. A l'edat mitjana, s'hi establí l'hospital de la Perxa.

Matamala
La Tet és un riu que neix prop del Carlit i tot seguint una direcció oest-est travessa el Conflent i la plana del Rosselló per acabar desembocant a la Mediterrània. L'Aude és un riu que neix a 2.185 m. a la comarca del Capcir, entre Les Bulloses i Els Angles, va en direcció nord i desemboca al Mar Mediterrani.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada