Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dilluns, 7 de març de 2016

Castell de Pera al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt


Restes del castell de Pera
Hem caminat pel vessant est del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, és a dir, el proper a Sant Llorenç de Savall, diria que bastant menys concorregut que el proper a Terrassa. Al km 17,1 de la carretera de Castellar del Vallès a Sant Llorenç de Savall s’agafa un trencant a mà esquerra, que en poca estona ens porta a l’aparcament del pont de la Muntada (41,677707; 2,0274930), poso coordenades per que hi ha pocs indicadors i des del cotxe quasi no es veuen. Hem seguit l'itinerari de Castell de Perai Roca Sareny. Es passa per l'escola de natura, i allà mateix s'agafa un camí que puja cap al Castell de Pera.

El castell, documentat des de l'any 1017, amb diversos propietaris, va arribar fins al segle XVII. Ara es conserven algunes runes. M'ha agradat el ben situat que està, ja que domina una zona àmplia entre els contraforts de Sant Llorenç del Munt i el Montcau, l'altiplà que va de Sant Sadurní de Gallifa a Castellterçol, i pel nord la carena de Roca Sareny que li tapa la visió del Bages. Pel forat que queda el Vallès.

La Mola de Sant Llorenç del Munt
 
Masies d'Agramunt i el Romeu sota el Montcau

Tombes de Roca Sareny

El track ens portava a Roca Sareny però hem trobat indicacions d'unes tombes megalítiques i seguint-les hem anat paral.lels a on volíem anar però per sota la carena de Roca Sareny. El lloc es diu dòlmen de Roca Sareny. Un company ha buscat informació i aquests dòlmens apareixen al magnífic llibre que donen als participants a les Rondes Vallesanes que organitza la Unió Excursionista de Sabadell, concretament a l’edició XXXII d’octubre de 2011. Hi diu que les restes trobades daten de fa entre 3800 i 4200 anys, en la època dita el Calcolític. És la única sepultura megalítica trobada a la conca del riu Ripoll. Tots els megàlits trobats fins ara es situen més al nord, cap a Monistrol de Calders. Les tombes són uns dòlmens molt petits. Un cop allà era més fàcil anar directament al coll d’Era Ventosa, malgrat que el mapa marca un camí per pujar a Roca Sareny ho hem vist molt embardissat. Des d’Era Ventosa en un moment som a Coll Pregona i aquí es troba un camí que baixa i un que puja cap a la carena. Seguim per aquest per anar a la carena dels Emprius. 

Quines vistes!
El Montseny treu el cap darrera l'altiplà de Castellterçol

Tota aquesta estona la vista és fantàstica, veiem el Montseny nevat traient el cap darrera l’altiplà de Castellterçol, veient la part final del Besòs, les tres xemeneies de l’antiga tèrmica, els gratacels del Fòrum, el turó de Montcada em sembla, ...cap al nord el Bages, al fons la serra del Port del Compte, i quan els núvols s’enretiren una mica em sembla veure el Cadí. No hi ha gaires llocs que vegis alhora Barcelona i el PrePirineu!

Queixal Corcat
Tram final del Besòs

El Marquet de les Roques
Seguint l’àmplia carena s’arriba al Queixal Corcat, una curiosa formació rocosa que sembla un queixal. A partir d’aquí el camí ja baixa. En arribar a la pista i encreuament ens arribem al Marquet de la Roques, una construcció enorme d'estil modernista. D’aquí a l’aparcament inicial molt poca estona.

Una excursió curta amb bones vistes. Track

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada