Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dimecres, 23 de març de 2016

De Peramea a l'estany de Montcortès, una ruta pel Pla de Corts

Situat al Baix Pallars, entre la Vall Fosca i l’inici del Pallars Sobirà al congost de Collegats, es troba un territori anomenat Pla de Corts. Vam seguir la ruta de Senders del Pallars Sobirà La geganta adormida  corresponent a l’itinerari històric del Pla de Corts. Des de Gerri de la Sal es puja a Peramea on comença la ruta. Sortint de Peramea es va cap a Pujol, es baixa a Cortscastell, es puja a Montcortès, on ens hem arribat a l’estany del seu nom. D’allà es segueix cap a Bretui  i es torna a Peramea per la masia d’Enjaume.
Sortint de Peramea

Dolmen  de la Mosquera

Creu de terme camí de Pujol

Camins preciosos a la primera part de la ruta
La primera part de la ruta, fins abans d’arribar a Montcortès està molt ben indicada. Des d’aquest poble fins Bretui està malament, sense senyalització i el camí molt abandonat, ple d’esbarzers. A partir de Bretui els camins són nets però falten indicadors. I a partir de la masia d’Enjaume torna a estar senyalitzat fins a Peramea.


A dalt de la muntanya Montcortès, al mig l'espectacular roc de Cortscastell

Roures fantàstics a la primera part de la ruta

Cortscastell
 
Església de Santa Anna de Cortscastell

Interior de l'església de Santa Anna de Cortscatell

La primera part es va força estona per camins de bosc, majoritàriament rouredes i camins macos. A partir de Montcortès són camins que voregen camps, més oberts i en més mal estat.

Montcortès

Montcortès

L'estany de Montcortès relaxant fins i tot per les vaques

Estany de Montcortès
És una ruta tranquil.la, de paisatges i pobles relaxants. En tot moment es va veient, cap al sud, la part alta del congost de Collegats. Cap a l’oest una bona estona es veu el poble de Montcortès, que es veu molt enfilat a la serra i espanta una mica la pujada. Des de Montcortès es veu una muntanya molt característica, potser la Serra de sant Gervàs. Cap a l’est sovint es veu el massís de l’Orri, vesssants de la serra de Boumort  i un petit congost que acaba entre Collegats i Gerri de la sal. Cap al nord es veuen muntanyes nevades que podrien ser el final de la carena del Montsent dePallars, Tuc de la Cometa, o les muntanyes del costat esquerra de la Vall Fosca, cap a la zona sud de Filià. Des de l’estany de Montcortès diria que es veuen les dues. 

Bretui


Bretui

A l'esquerra l'Orri, a la dreta ja veiem el final, Peramea

Molta ramaderia tota l'excursió
Els pobles: Peramea, Montcortès i Bretui són grans. Pujol i Cortscastell molt petits. Peramea és bé cultural d’interès nacional i fan visites guiades. L’estany de Montcortès és adequat per descans o picnic, hi ha una taula per això. Té l'interès de ser l'únic estany d'origen no glacial del Pirineu.
Peramea

Peramea

Peramea

Cementiri de Peramea, quina situació!

2 comentaris:

  1. Deliciosa explicació. Ha estat gairebé com si us hagués acompanyat.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies Xiruquero-kumbaià, la intenció és aquesta.

    ResponElimina