Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dilluns, 23 de maig de 2016

Per les valls d’Irati i Salazar, al Pirineu de Navarra

Prop de la Foz de Lumbier


Avui  no és una excursió, sinó uns apunts  del quadrant nord est de Navarra, una zona que m’ha agradat paisatgísticament.

A l’extrem est de Navarra i prop de Sangüesa es troben les anomenades Foz, congosts. Com a recurs fotogràfic naturalista són bon lloc per captar voltors. El paisatge hi ajuda, són llocs macos que m’han agradat.
 
Foz de Lumbier

Parets plenes de voltors

Foz de Lumbier: sortint d’una area d’aparcament i informació es camina per una antiga via de tren que ressegueix tot el congost , es passen un parell de túnels, i s’arriba al final on val la pena buscar el lloc on hi havia el Puente del Diablo. El camí que hi porta va per damunt d’un eixamplament del riu Irati, i al final cal posar  atenció a la roca relliscosa i al petit espai on es pot veure on devia haver-hi hagut el pont. L’alçada sobre el nivell de l’aigua és considerable i impressiona. Fer un pont allà certament devia ser cosa del Diable.
Retornant al congost, les seves parets  estan plenes de voltors, et passaries estona veient els seus vols i el que a mi més agrada, com “aterren” al mig de la paret,  tanquen les ales i entren al seu forat.  
Al costat de l'antic Puente del Diablo

Foz de Lumbier


Foz de Arbaiun:  el riu Salazar que baixa d’Ochagavía ha excavat un congost impressionant, gran, llarg de 6 km i també ple de voltors. Hi ha un fantàstic mirador al collet de Iso des d’on es té una visió aèria molt bona.  Vam tenir la sort de coincidir amb un expert equipat amb uns prismàtics i trípode i vam poder veure algun voltor al niu cuidant el poll. Segons l’hora del dia i les estacions de l’any la visió ha de ser impressionant.
 
Foz de Arbaiun
Selvade Irati: Una fageda enorme, 17.000 Ha. Hi hem anat des d’Ochagavía pel coll de Tapla travessant la Sierra de Abodi. En aquest coll, quan s’aixeca la boira, es veuen  muntanyes famoses d’aquesta part de Pirineu, el pic d’Anie, la Mesa de los Tres Reyes i justet l’Agulla d’Ansabere. Des d’aquest coll es pot caminar a un mirador anomenat Goñiburu o pujar a Idorrokia, un cim que segurament és interessant. Però la mateixa carretera pel mig de la fageda ja és deliciosa. Tant amb boires com amb sol té la seva gràcia. Les Casas de Irati són un centre d’excursions pels senders de la zona amb serveis de bar i menjar.
 
Selva de Irati
 

Selva de Irati

Coll de Tapla amb molt de vent. Entre boires es veien els cims d'Anie i la Mesa de los Tres Reyes
 

Muskilda: un petit santuari prop d’Ochagavía amb bona vista i un entorn molt agradable. La carretera fa una volta enorme, potser és bona idea pujar-hi des del poble.
Mirador de Muskilda, sense boires veuríem molt

De la vall del Salazar a la vall de Roncesvalles:  Per tornar a Pamplona des d’Ochagavía una opció més llarga és anar en direcció a la vall de Roncesvalles per la carretera NA140 i Aribe. Les carreteres són tranquil·les, amb paisatges de poblets,  camps verds i vistes relaxants. Molt recomanable.
 
Prop de la població de Garralda, NA-140


Em falta veure Roncesvalles i la vall deRoncal per completar el quadrant nord-est de Navarra que he trobat paisatgísticament interessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada