Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dissabte, 3 de setembre del 2016

Valls de Peguera i Saburó des del poble d’Espot

Estany Tort de Peguera
L’excursió d’avui té la gràcia de recórrer una vall de punta a punta, del poble d'Espot a la collada de Saburó.

A Espot s’ajunten el riu Escrita i el riu Peguera. El primer ve de l’estany de Sant Maurici i el segon dóna nom a la vall de Peguera, ambdós inclosos totalment dins el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Parlar d’un riu en sentit de pujada sona una mica estrany, per tant ens situem a la capçalera i anirem baixant. Aquesta està a la coma de Peguera, una valleta que formen el pic de Peguera i un cim punxegut anomenat Saburó inferior. En aquesta valleta tancada pel nord amb un estrep del Monestero, hi ha un reguitzell d’estanys origen de la vall de Peguera pròpiament.
Les moixeres comencen a agafar color de tardor

Estanys de Lladres i Trescuros

Pocs refugis estan tant ben situats com aquest
Però avui seguim la vall de Saburó, que acaba a la de Peguera, i que està emmarcada entre el pic de Saburó, i l’abans indicat Saburó inferior, i el pic de Mainera, ambdós de 2900 metres. Les aigües van a parar a l’estany del Cap de Port, i més avall a l’estany de la Llastra. Al coll de Saburó es veu el costat Vall Fosca. Sorprèn que l’estany Saburó estigui sec, es veuen dos parets que fan de presa, i molt al fons una mica d’aigua. L’estany de Mar sí que està ple. La vista és de molta pedra, m’agrada més el costat d’on vinc.
Estany de la Llastra, al fons el pic de Peguera i a mà dreta el Monestero

Confluència de valls de Peguera i Saburó
Estany del Cap de Port

Estany del Cap de Port, sota la collada de Saburó
On s’ajunten les dues valls de Saburó i de Peguera és com un petit altiplà amb multitud d’estanyets i rierols en diverses direccions on convé seguir el camí encara que sembli que fa voltes. Una mica més avall es troben els estanys de la Llastra i la Coveta, que desemboquen a l’estany Trullo, un annex del famós estany Tort de Peguera, suposo que sense aprofitament hidroelèctric sí devien ser dos estanys diferenciats. L’estany Tort té a la seva riba el refugi Josep M Blanc, molt ben situat al meu parer. La multitud de fotografies d’aquest paratge l’han fet molt popular.Es veu aigua a l'estany de Mar però quasi buit el de Saburó. Mireu on queda la presa, es confon amb una ombra
Pic de Saburó
Les aigües del Tort juntament amb les del Negre devien baixar espectacularment abans de les obres hidroelèctriques, ara només en sentim el soroll i veiem el riu allà baix, lluny, a la plana on hi ha els estanys bessons de Trescuro i més avall del Lladres. El camí ha anat per la pista i lluny del riu fins a Lladres. Aquí el camí que baixa al poble d'Espot, hi ha un altre camí que va a l’aparcament de Prat Pierró, també va lluny del riu una bona estona. Encara queden per baixar uns 700 metres.

Part final del riu PegueraCascades de la part final del riu

Cascades del Peguera
A la part final de la vall es retroba el riu i genera un dels paisatges més macos de tota la vall. Es comença amb dos ponts entre boscos de bedolls, entre ells una cascada maca, més avall el camí va enganxat al riu, i es veuen les destrosses que fa sovint amb els aiguats. El camí torna a baixar amb força pendent i lògicament el riu ha de salvar aquest desnivell. Quan veieu un gran exemplar de pi roig al costat del camí, amb cura de no relliscar, mireu cap al riu i veureu unes magnífiques cascades.

El riu ja quasi ha acabat, segueix baixant tocant al poble i acaba en un petit embassament d’aprofitament hidroelèctric. Segons el track la vall de Peguera - Saburó té uns 11 km de longitud i un desnivell acumulat d'uns 1500 metres. És una vall molt dura tant de pujar com de baixar, del refugi al poble són 1000 metres de desnivell! Però és de les valls més maques de les valls d’Àneu.Track

2 comentaris:

 1. Preciós, Josep M.
  Quin és el llac de la primera foto?

  ResponElimina
  Respostes
  1. És l'estany Tort de Peguera, on hi ha el refugi. És presa des del camí de l'estany Negre cap als estanys de Llastra i Coveta. És un GR utilitzat a la travessa Carros de Foc. Gràcies.

   Elimina