Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

divendres, 28 d’abril de 2017

Per la Catalunya despoblada: les Serres d'Odèn entre l'Alt Urgell i el Solsonès


Des de la zona del mirador dels voltors
Des del mirador de Serra Seca, cap al costat d'Oliana
Entre la molt transitada carretera que puja a la Seu d’Urgell i Andorra per Oliana i Organyà i la zona de Port del Compte i Sant Llorenç de Morunys, es troba una de les zones més deshabitades de Catalunya alhora que un territori interessant i molt muntanyós, les serres d'Odèn. Repartit entre dues comarques, l’Alt Urgell i el Solsonès.
Ermita de Sant Ponç d'Alinyà

Des de la zona del mirador dels voltors

Mirador dels voltors, Alinyà

El nord pertany a l’Alt Urgell, municipi de Fígols i Alinyà. Territori extens de 100 km2 per 250 habitants. Però Fígols està tocant al Segre, a la plana, per tant, si excloem aquest nucli de població, a la muntanya s’hi troben uns 100 habitants i una  densitat de població molt més baixa. La vall que conté els petits nuclis de població entre Canelles i l’Alzina d’Alinyà baixa cap al Segre, entre Coll de Nargó i Fígols, a l’extrem del pantà d’Oliana. Per les coses importants la vall fa vida cap a la Seu d’Urgell, la capital de la comarca. 
Església de l'Alzina d'Alinyà

Vall d'Alinyà, es veu enfilat l'Alzina d'Alinyà
A Alinyà s’hi fan activitats de natura i de fotografia de rapinyaires. Al costat de l'església d'Alinyà hi ha La Rectoria com a centre de visitants de la Muntanyad'Alinyà. Prop del poble l’ermita de Sant Ponç i el mirador dels voltors valen la pena de visitar. Més amunt d’Alinyà, enfilat a la part alta de la vall es troba l’Alzina d’Alinyà, amb vistes espectaculars. Una pista ens portaria a Ossera, a l’altre costat de muntanya, a la vall de la Vansa, prop de Tuixent. I en direcció sud, a molt pocs km d’Alinyà, es troba l’ermita de Santa Pelaia, molt ben situada per les vistes, i just a tocar, es canvia de l’Alt Urgell al Solsonès.


Ermita de Santa Pelaia, al límit entre Alt Urgell i Solsonès
Primer es troba Llinars i de seguida Cambrils dels Pirineus, com l'anomenen per diferenciar-se. Aquests pobles miren cap a Solsona. El municipi d’Odèn  té 114 km2 i 270 habitants tan sols. No té escola perquè només hi ha 3 nenes, i diuen que el mínim són 5. Això vol dir que des de petites han d’anar cada dia a Solsona.

Església de Sant Martí de Cambrils

Més o menys al sud d’Odèn es troba Lladurs, un altre municipi del Solsonès amb poca densitat de població, 128 km2 per 200 habitants. Entre Odèn i Lladurs tenen el 24% del territori del Solsonès i tan sols el 4% de població, amb una densitat de 1,9 habitants per km2! El Solsonès té 15 municipis, 6 tenen nucli de població, la resta està a masies disseminades típiques de la Catalunya del segles XV fins al XVIII, per això amb raó en diuen del Solsonès la comarca de les 1000 masies.

Les masies que es veuen són maques i en general arreglades. Sorprèn la quantitat d’esglésies que es troben, totes arreglades i amb plafons informatius. Fa pensar en la vida que hi havia d'haver fa tan sols 50 anys. Ara encara s'hi pot copsar l'ambient rural molt poc contaminat pel turisme de natura i muntanya.


Conduccions d'aigua salada al Salí de Cambrils

Caramells de sal al Salí de Cambrils

Restes d'antic molí al Salí de Cambrils

Eres per evaporar l'aigua al Salí de Cambrils


A Cambrils hi ha el Salí de Cambrils, lloc on neix la Ribera Salada. És molt interessant de veure la recuperació que s’ha fet de les instal·lacions per explicar els antics salins i els molins de sal i de gra que funcionaven amb l’aigua del riu. Alhora s’ha construït un complex turístic al costat de les antigues instal·lacions amb una piscina d’aigua salada. Cambrils no és gaire gran, un parell d’hotels, un càmping, algunes cases, l'Ajuntament, unes restes del castell de Cambrils i l’església de Sant Martí de Cambrils.

Muntanya d'Odèn
Sant Julià de Canalda

Sant Julià de Canalda
Cambrils pertany al municipi d’Odèn, i n'és el nucli més important, que s’estén fins al veïnat de Canalda prop de Coll de Jou, a la carretera de Port del Compte. Té una altitud mitjana de 1100 metres i des de les carreteres que porten a Cambrils es dominen uns panorames impressionants per tots costats. En aquesta carretera es troben les restes del castell d’Odèn i a sota l’església de Santa Cecília d’Odèn. Seguint en direcció a Coll de Jou es troba també el veïnat de Canalda, en un entorn molt bonic amb l’església de Sant Julià de Canalda.

Santa Cecília d'Odèn i les restes del castell a sobre
La Ribera Salada, també anomenat Riu Fred en el primer tram, baixa des de les alçades de Cambrils cap a Castellar de la Ribera i va a trobar el Segre al pantà de Rialb, al sud d’Oliana. Pel camí té interès el Pont del Clop, on la carretera travessa la Ribera Salada en un punt en què hi ha una formació rocosa de conglomerat, gorja del Clop, lloc que es presta al bany a l’estiu.

Gorja del Clop

Pont del Clop
Sant Miquel de Montpol

Sant Miquel de Montpol


Un altre punt d’interès és Montpol, situat en una plana amb vistes espectaculars hi ha l’església de Sant Miquel de Montpol i al costat l’antiga escola, avui dia convertits en casa de colònies. Més avall i cap a l’est,Timoneda té un espectacular campanar i cementiri de l’església de Santa Eulàlia de Timoneda, sorprenent perquè no hi ha cap nucli de població al costat, tot i que es troba prop de la carretera de Solsona a coll de Jou i Port del Compte, ja quasi a la plana de Solsona
Santa Eulàlia de Timoneda

Informació complementària: www.turismesolsones.com
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada