Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dimecres, 14 de juny del 2017

Bosc del Gerdar i vall de Cabanes


La vall de Cabanes és petita però sorprenent i plena de contrastos. Quan comences a l’aparcament (1500 m), poc més enllà del refugi delGerdar, la pujada és forta. Travessar l’avetosa del Gerdar és brutal, en pujar i en baixar, és dels llocs més interessants de les valls d’Àneu. Avets, aigua, ombres profundes, el so del riu. 
 
D'aquest punt en avall el bosc i el riu tenen fort pendent
 
Bosc del Gerdar

Bosc del Gerdar

Bosc del Gerdar

Un cop s’ha guanyat alçada la vall es suavitza i s’entra pròpiament a la vall de Cabanes. El camí passa entre el vessant inferior del pic de la Bonaigua i el del Teso. Hem fet la volta curta de pujar, travessar el riu (1880 m), i baixar pel bosc del Gerdar en tota la seva plenitud. 
 
El pont que permet pujar per un costat de riu i baixar per l'altra

Sota les parets del Teso

Des del pont que travessa el riu indica 1 hora fins el primer estany, el Negre de Cabanes, cal pujar un esglaó de muntanya. Abans d’arribar al Negre la vall es bifurca en dues, en una hi ha l’estany Negre (2180 m) i a l’altra el Llong (2240 m). Aquesta segona ve a ser un altiplà pedregós sota la paret del cim del Teso. 
 
Estany Negre de Cabanes

Estany Negre de Cabanes
Estany Llong i Serra de les Agudes

L’altra és pròpiament la vall de Cabanes i té més estanys, Bassiero (2620 m), Xemeneia (2480 m), i altres, sota la carena de muntanyes (Pui de la Bonaigua, Xemeneia, Bassiero) que separen Cabanes de la vall de Gerber (per l’oest). El pic de Bassiero, Montsaliente i Pui Pla acaben de tancar la vall de Cabanes (pel sudoest) i la Serra de les Agudes fins al Roca Blanca pel sud. Tot muntanyes imponents, el Bassiero és el més alt d’aquesta zona del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, únic de 2900 m. Per trobar més 2900 has d’anar-los a cercar al Peguera, Subenuix, el Gran Tuc de Colomers o el Contraix. I per l’altre costat fins a la zona del Baborte i la Pica d’Estats!

La vall de Cabanes és coneix relativament poc i per tant no és una vall molt freqüentada, ni és famosa. Suposo que els desnivells hi tenen a veure i també que les connexions amb les valls veïnes suposen franquejar uns ports a força alçada, el coll de Bassiero fa 2740 m o el Port de Sant Maurici 2780 m, cosa que dificulta fer travesses. 
 
Clariana a l'avetosa


Malgrat això, si voleu fer una excursió completa, assaborint els paisatges de menys alçada, els boscos, els rius potents, la vegetació de ribera prop del pont i al final el paisatge de pedra, de llacs i pi negre, i muntanyes importants pel voltant, és molt recomanable.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada