Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

diumenge, 17 de juny del 2018

Puig Neulós, a l'Albera

Veïnat de Recasens, Puig Neulós, castell de Recasens, la ruta d'avui

Hem anat al pic culminant de la serra de l'Albera, el Puig Neulós de 1.256 m. seguint la ruta Puig Neulós de l’avipep, i aparcant al mateix lloc que ells, a la pista que puja de Cantallops (Alt Empordà), al costat del pont que puja fins al castell de Requesens, creuant el riu Anyet.



Tirem una mica enrere per la pista per anar a agafar el camí que puja al veïnat de Requesens. Sorprèn la vegetació exuberant. La zona forma part del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera i aquesta n'és una de les més ben conservades. No entrem a la casa i seguim amunt, veiem les runes de l’ermita de Requesens a baix. Anem a agafar el camí pista del Coll Forcat, passant per la font de la Verneda. Al Coll Forcat hi ha abundosa vegetació, s’ha de seguir el camí que segueix la carena, cap a la dreta.
 
Castell de Recasens des del veïnat de Recasens


Pujant al coll Forcat
Seguint el camí de la carena, entre prats i boscos, i amb boira ja que el dia es va complicant, s’arriba a un prat amb una caseta de telecomunicacions i davant es veu una petita muntanya de roca, la Roca dels Tres Termes. La ruta passava per dalt, ho intentem un bon tros, però amb la boira acabem trobant més pràctic baixar a la pista del costat francès, que una mica més enllà s’ajunta amb la ruta que seguim.
 
El camí de la carena


 
Roca dels Tres Termes
Quan desapareix el bosc ve algun dubte amb les tanques de bestiar, per quin costat pujar?  Uns faigs molt baixets i inclinats ens confirmen el que notem, el vent de tramuntana. Seguim pujant  amb boira i vent fins al Puig Neulós.



El que més es veu del Puig Neulós són tanques, de bestiar i altres amb elements punxants fins i tot, envoltant uns edificis aparentment de telecomunicacions. Una carretera pel costat francès ho acaba d’empitjorar. La vista, quan els núvols ho permeten sembla interessant, cap a un costat la plana del Rosselló i cap a l’altra l’Empordà.  Es veu el coll on hem d’anar però cal rodejar aquests edificis tant ben protegits, pel costat francès, seguint el rètol de la Font de la Tanyareda.



Arbres tocats per la tramuntana

Puig Neulós

Collada de la Tanyareda, a baix, cap a on ens dirigirem

La plana del Rosselló des del Puig Neulós

Es baixa pel costat francès entre fageda i prat fins a trobar la font de Tanyareda. Poc més enllà el petit refugi ocupat per francesos. Fa estona que sentim trons cada cop més a prop, i evidentment comença a ploure al cap de poc. Ens hauríem d’haver quedat al refugi! Els grans faigs ens fan d’aixopluc durant la tempesta. Intentem sortir i arribem justament al punt on es deixa la carena i un indicador diu “Recasens”. La tempesta ataca de nou, aquest cop amb pedra menuda també. Altre cop sota els faigs, i mentrestant busquem el camí, que no és evident. No baixa pels faigs, tal com indica el rètol, sinó que gira 180 graus cap a la dreta, fora del bosc. Al cap de poc el camí ja baixa normal per la fageda.

Sort d'aquests grans faigs quan hem suportat la tempesta

Puig Neulós des de Tanyareda

Refugi de la Tanyareda

La tempesta que ens caurà al cap d'un moment

Després de la tempesta els núvols baixen per la muntanya del davant
El camí es converteix en pista i va baixant, es pot fer alguna drecera, es passa sota el coll del Faig, més avall el collet del Vent. Aquí seguim la ruta que van fer els que seguim, cap al forn de calç, però no ens ha convençut, no trobem cap camí! Pensem que és millor la volta que fa la pista. Un cop a la carbonera i el forn de calç anem cap al castell de Recasens, que malgrat estar tancat, és impressionant per dimensions. I per la pista del castell retornem a l’encreuament on hem deixat el vehicle. En passar per sobre el riu Anyet observem que ara baixa d’un color marró xocolata, molt diferent del matí quan hem començat!
 
Restes de la carbonera

Forn de calç

Castell de Recasens
Una ruta circular interessant per la diversitat de paisatge i vegetació, llàstima que el cim estigui tant espatllat amb les telecomunicacions.

Veïnat de Recasens

Riu Anyet després de la tempesta
Track











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada