Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dimarts, 10 de juliol del 2012

Un gran llibre: Manual de orientación


Estic llegint un llibret que resulta força més interessant del que semblava a primera vista. Vaja, que em pensava que ho sabria tot i res més lluny de la veritat! Es tracta del “Manual de orientación” editat per l’Editorial Alpina, de llarga trajectòria en el món de l’excursionisme. 

Els autors dels diversos temes són: Xavier Soler i Marcel·lí Ferrer (interpretació de mapes i instruments), Àlex Balari (GPS), Josep M. Musachs (origen del GPS, projecte Galileo, treball amb mapes), Lluís Capdevila (tècniques d’orientació), Domingo Pliego (senderisme), Néstor Bohigas (curses d’orientació) i Belén Gómez (meteorologia).




Tan sols amb el primer capítol, sobre entendre els mapes, ja he aprés que la cartografia va néixer a Grècia, que els grecs ja sabien que la Terra era esfèrica, que van idear el sistema de coordenades geogràfiques latitud i longitud. Que Claudi Ptolomeo, al segle II, és l’autor del primer atles que es coneix i que els seus treballs no van ser superats fins al segle XVI, ja que els romans, tan pragmàtics van abandonar la cartografia matemàtica per la de finalitats militars, d’enginyeria i administratives.

També ens explica les diferències entre cota el·lipsoïdal i geomètrica, la Terra és un el·lipsoide. Aprenem sobre el famós Datum  i la orientació dels mapes, el nord magnètic, el geogràfic, la declinació... vaja que això promet i només estic a la pàgina 26. 

Més endavant veig que hi ha el principi físic de l’altímetre, l’historia i actualitat del GPS, el projecte Galileo, les corbes de nivell i els càlculs de coordenades i distàncies, el que es necessita saber de mapes digitals, amb calibració i georeferenciació, diverses tècniques d’orientació. Després passa als senders de gran recorregut i les curses d’orientació amb aquells mapes sense noms. I acaba amb nocions de meteorologia. 

Als qui ens agraden els mapes i les muntanyes, per 10 euros que costa el llibret, no trobareu millor entreteniment per l’estiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada