Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

diumenge, 5 de maig del 2013

Passejada a la ruta prehistòrica de la Roca del Vallès



Cada any per la festa major de Vilassar de Dalt el MuseuArxiu organitza una passejada cultural. Acostumen a tenir molt èxit ja que s'hi combina una ruta excursionista amb visites, explicacions i material gràfic que proporcionen especialistes en les matèries. Aquest cop hi ha col·laborat el Parc de la Serralada Litoral.

60 persones a la ruta escoltat les explicacions del tècnic del Parc

Del full que ens han donat amb text d’Enric Ortega, del Museu, reprodueixo la introducció: “ El megalitisme a l’àrea litoral és un fenòmen que cal situar-lo entre el IV i III mil·lenni aC, ... Els dolmens i els menhirs són les dues classes de monuments megalítics que trobem representats a poblacions com Vilassar i la Roca del Vallès, destacant la concentració d’aquests elements en ambdues poblacions. “


Així doncs, avui hem anat a la Ruta prehistòrica de la Roca del Vallès iniciant la passejada a l’ermita romànica de Sant Bartomeu deCabanyes, que ens han obert per nosaltres. 
 
Sant Bartomeu de Cabanyes

A continuació hem baixat cap a la cabana del Moro o dolmen de Cèllecs, on ens han explicat com es movien les pedres i com les trencaven a la mida que interessava per l’acció de l’aigua i el gel. 

Cabana del Moro
Després hem vist el Plat de molí, roca granítica que presenta una cassoleta arrodonida amb diverses utilitzacions, moldre o recollir aigua. Sembla que en roques similars prop del mar les emplenaven d’aigua de mar i per evaporació obtenien sal per l’ús de la comunitat, no per comercialització. 

Roca del Plat de molí
Seguint la ruta hem trobat la Pedra de les creus, un bloc de pedra amb presència de moltes creus i hem arribat a l’esmorzar al dolmen de Can Gol, situat dins una propietat particular però visible des de fora. Els organitzadors ens han proporcionat beguda i patates fregides. 

Pedra de les creus

Un cop recuperades les forces el camí era de pujada, i així hem vist l’altre dolmen de Can Gol dalt d’un turonet. Cal dir que la situació i orientació dels dolmens no és aleatòria, és a dir, s’hi miraven on els feien, tenien vistes i generalment són orientats a llevant o ponent. És interessant saber que el que en resta avui d’aquests dolmens és l’esquelet, l’estructura, perquè fa 4000 anys els feien coberts per un túmul de sorra i pedres, que el temps ha anat erosionant fins deixar el que veiem avui.

Dolmen de can Gol II

Seguint la ruta hem trobat la Roca Foradada, una gran roca granítica buidada artificialment creant una cavitat interior, que servia d’aixopluc en cas necessari. I finalment hem arribat a l’element més important de la ruta, la Pedra de les Orenetes, un bloc de pedra on es poden veure restes de pintura rupestre, una forca, unes figures humanes i una línia com d’escala o zig zag. Segons ens han dit fins als anys 1960 les pintures estaven perfectament conservades, però la proximitat a urbanitzacions, l’augment de mobilitat, etc. van fer que hi apareguessin grafitis i altres desperfectes. 

Pedra de les Orenetes
Les pintures rupestres (a dalt a l'esquerra)

2 comentaris:

  1. Veig que continues caminant i fent els reportatges, molt bé. Les rutes que fas i després tens la generositat de ensenyar-los mostren recons molt interesants i ens dones idees per a fer excursions.

    ResponElimina
  2. Gràcies Araceli, m'agrada que pugui servir a altres per descobrir el que tenim, i en aquest cas tant aprop!

    ResponElimina