Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dijous, 13 de març de 2014

Escapada al Rosselló: Perpinyà i Elna


Avui fem una excepció i en lloc de comentar una excursió de muntanya parlarem del que he observat en un cap de setmana a Perpinyà i voltants.

Acostumat a que tant a la Cerdanya francesa com al Capcir el català és bastant present, en rètols, propaganda o parlant–lo la gent, m’ha sorprès la poca presència a Perpinyà. El poc que he vist i sentit ha estat en llocs oficials i alguns rètols de carreteres. I per ser exactes, també un veí que ens va indicar com anar al Convent dels Minimes.

Sorprèn també que les poques coses turístiques que hi ha per veure estan explicades solament en francès. Al castell dels Reis de Mallorca et donen un full plastificat, a retornar, en català. Hi ha descoordinació entre Informació turística i les activitats que programen a l’esmentat castell. Hi havia una visita guiada, en francès, i a Informació no ho sabien. 

Campo Santo, l'únic cementiri - claustre de França, al costat de la catedral

Hi havia una exposició d'escultures al Campo Santo

Dins la ruta turística, tenen llocs que quedarien molt bé, però tot sembla a mig reformar, com si s'acabessin els diners. 

El Canigó des del castell

Pati del castell dels Reis de Mallorca
Quan hem acabat amb Perpinyà a Informació turística no ens han suggerit res, ens han donat un mapa dels Pyrénées Orientales i un pass de llocs interessants. A Sant CebriàSaint Cyprien costa localitzar el petit museu d’art contemporani. En general les indicacions són escasses o es perden pel camí. De totes maneres, no és que a Catalunya siguem gaire bons en això! 

Elna sí que val la pena. Amb raó era l’antiga capital abans que Perpinyà (fins al 1600). Un claustre amb uns capitells macos i no fets malbé pel pas del temps, un petit museu, la informació d'Elna i el full plastificat de l’explicació en català, la persona que informa parla català i sap moltes coses ... molt bé. 

Claustre d'Elna

El Canigó sempre visible quan t'enfiles una mica
I als afores d’Elna es troba la residència que es va convertir en maternitat quan la guerra civil. Una noia suïssa, Elisabeth Eidenbenz, va muntar amb l'ajuda d'una fundació del seu país, en un edifici sense ús, tot una maternitat per tal de que les dones embarassades dels camps de refugiats de la zona poguessin tenir un part, i uns primers temps del nadó, en unes condicions mínimament dignes. Ara l’edifici s’ha convertit en un museu on explica detalladament tot el que va passar: com vivien, el perquè de la guerra civil, la segona utilitat de la maternitat quan la guerra europea amagant dones i nens jueus, i fotografies de l’època. No és una visita turística a un lloc maco, els voltants són camps, però és molt i molt recomanable per les explicacions que fan reflexionar. I l'explicació des d'un altre país de la guerra civil també val la pena. Aneu-hi quan pugueu!

La maternitat d'Elna
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada