Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dissabte, 12 de maig de 2018

De Moià als molins de Marfà i Brotons

Salt de la Tosca i Molí de Brotons

Hem seguit el track de Wikiloc De Moià a La Tosca  (https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/de-moia-a-la-tosca-1633122) autor jordi1925, però en sentit invers.
 
Moià
Amb inici a Moià es va a buscar el cementiri i una capella de la Mare de Deu del Remei.  Es segueix el camí de Moià a Marfà i es va trobant la Riera de Castellnou enfonsada. El camí fa moltes voltes per adaptar-se a la orografia de la zona. Es travessa la riera en un punt bonic i ens dirigim cap a la zona anomenada La Tosca, on hi han els antics molins.
 
Riera de Castellnou
Primer es troba l'ermita de la Mare de Déu de La Tosca, no massa interès, i seguint el camí es troba la riera de Marfà. Les pluges dels recents dies fan que la riera estigui desbordada, impossible de travessar. El color marró de la riera impressiona. Les runes del molí de Marfà al costat de la riera.
 
Ermita de la Mare de Deu de la Tosca

Riera de Marfà

Riera de Marfà

Riera de Marfà

D’aquí anem cap al Salt de la Tosca i el molí de Brotons, el més espectacular de l’excursió. És un molí semitroglodític, situat aprofitant unes balmes de la llera de la riera. Va estar en funcionament i habitat entre 1608 i 1863. La seva fi va ser tràgica, un aiguat de grans dimensions va inundar l’habitatge del molí i les 8 persones que l’habitaven van morir, inclòs un nadó en un llitet de fusta. El Salt de la Tosca porta molta aigua i no podem anar a visitar el molí, però l’espectacle és impressionant.
 
Salt de la Tosca i molí de Brotons
Es deixa el Salt de la Tosca reprenent el camí cap al nord, direcció Moià. En un punt de vista enlairada veiem ànecs a la riera, deduïm que l’aigua deu ser prou neta.
 
A sota del Salt Candeler
Més endavant es torna a veure un torrent enfonsat en el paisatge, aquest és el Còdol Sabater segons el mapa. Es veu un curiós salt d’aigua sec, però el torrent a baix de tot porta aigua. Dedueixo que es tracta del Salt Candeler. A partir d’aquí es segueix el camí fins a Moià.

Una excursió fàcil per pistes forestals i boscos amb elements espectaculars en els salts i molins. La ruta d’avui s’ha fet amb els Avis Caminaires de la Secció de Muntanya de LA MASSA CCV  de Vilassar de Dalt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada