Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

diumenge, 13 de gener del 2019

Vall del riu Glorieta a Mont-ral


Cingles de la Canaleta

Hi ha vegades que fas una excursió que és un model quasi perfecte del que no s’ha de fer. Seguir la ruta en direcció contraria per no haver perdut algun minut a l’inici en assegurar el camí a seguir. En anar en grup és més fàcil que la gent s’impacienti si un es para a estudiar el camí. Saltar-se un parell de llocs macos de la ruta perquè es va comprovant el track i la idea general de on hem d’anar preval sobre el seguiment estricte de la ruta, especialment greu si es camina per un lloc que es desconeix. D'altra banda, s’ha de dir que degut a la proximitat dels cingles a un navegador li fallava la senyal que rebia, cosa que ha complicat el seguiment i els detalls.
 
Visió general de la vall del riu Glorieta
Dites les coses dolentes anem a les bones. Hem seguit la ruta de wikiloc de Carles Oliver https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/la-vall-del-riu-glorieta-i-cingles-de-la-canaleta-des-de-mont-ral-8458179#wp-8458191 , ben detallada amb text i imatges. Es tracta d'un recorregut per la vall del riu Glorieta a la zona entre Mont-ral i Alcover, a l'Alt Camp.

En lloc de començar al poble de Mont-ral ho hem fet a un camp de futbol abandonat amb ampli espai per aparcament. Pels motius indicats anteriorment hem fet la ruta al revés, així que en lloc de baixar tranquil·lament pel camí principal de la vall del Glorieta hem començat buscant camins per superar de baixada el cingle. Tot i seguir la ruta descarregada als navegadors GPS, a nivell de detall, costa de trobar els camins, així que fem uns intents amunt i avall, trobem la famosa corda que salva un pas però seguim buscant i trobem el pas de l’Escaleta! sense cap cartell ni indicació (què diferent del Montsant!). S’entén que algú no trobi el pas, queda molt amagat, sembla una forma de la roca però allà darrera hi ha l’escletxa. Nosaltres l’hem de fer de baixada aquest pas, no és difícil però no hi gaires preses on agafar-se i és molt estret. Motxilles grans i pals poden donar algun ensurt si no es va amb cura.
 
Buscant el pas del cingle

Pas de l'Escaleta

Seguim baixant per un sender molt costerut fins arribar al camí “normal” i al cap de poc, al lloc on es creuen els dos bucles que fa el recorregut de la ruta. Probablement “emocionats” encara amb el record d’haver trobat el pas de l’Escaleta no ens fixem que la ruta que seguim va a un mirador, i seguim recte en la direcció de la vall, fins a una antiga bassa. En aquesta zona abans de 1940 hi havia aprofitaments hidroelètrics. Seguim i trobem l’antiga central totalment derruïda. Fem el següent error en no observar que la ruta es desvia cap al Niu de l’Àliga, pel que es veu a les fotos un gorg preciós. Nosaltres cap avall, travessem el riu i seguim vall avall. Ja no té gaire gràcia, seguim una pista que porta a Mas Forés i abans d’arribar-hi es gira a mà dreta i comencem la pujada cap a l’altiplà de l’altre costat del Glorieta.
 
Pas del riu Glorieta

Mont-ral, des de prop l'ermita de les Virtuts

Un camí ben traçat va pujant, veiem Mont-ral lluny i l’ermita de les Virtuts. Ens anem acostant a l’ermita però el camí no hi passa i es veu bastant en runes. Seguim avançant , no puja gaire més, zona del Mas Tinet i comença a baixar altre cop cap al riu. El travessem altre cop i arribem a l’encreuament centre d’aquesta excursió, la unió dels dos bucles. Ja que hem baixat per l’Escaleta ara anirem pel camí normal, i molt aprop trobem el mirador de les Fonts del Glorieta. Veiem un gorg molt avall. El camí en aquest tram és molt ben fet, sembla aquells camins antics tant ben conservats. Seguint tornem a arribar a dalt del cingle ara pel costat Mont-ral i al cap de poc som altre cop a l’antic camp de futbol.
 
Altre pas del riu

Gorg des del mirador de les fonts del Glorieta

Camí normal de baixar els cingles de Glorieta

Resumint, no puc opinar de la bellesa de l’itinerari ja que ens hem saltat dos dels punts més interessants, dos gorgs. Això sí, hem trobat el Pas de l’Escaleta, com de costum més divertit que difícil. I deixar pel final de l'excursió la pujada del cingle per l'Escaleta no deu ser gaire satisfactori, això potser ho hem fet bé! Dels errors també s’aprèn, seguirem!

Millor que seguiu la ruta original que no la nostra: track


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada