Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dimarts, 27 de juny del 2023

De Planès a Núria

Per variar una mica de les clàssiques travesses des de pobles de l’Alta Cerdanya fins a Núria el GREC (Club Excursionista de la Cerdanya), aquest any, l’ha fet sortir des de Planès, al Conflent i una mica més avall que els altres (1517 m). 

Planès té una curiosa església romànica rodona. Sortim del petit aparcament que hi ha al poble pujant cap a l'església i en un encreuament de camins agafem el del mig, un camí ramader amb marques blaves. Seguint aquest camí anem pujant pel bosc durant força estona, es creua una pista i es segueix amunt. El bosc es comença a obrir, veiem prats i comencem a veure les muntanyes per on passarem més tard. S’arriba a un orri on veiem un grup acampat, un lloc agradable. 

L'Orri


Estanyet de Planès

Seguim pujant per la vall i es troba el petit estany de Planès, amb més molleres que espai d’aigua, però maco. Es voreja per l’esquerra (hi ha un camí a mà dreta!), i es segueix pujant. El paisatge va canviant, es va acabant el bosc i els prats es tornen més de pedra, s’entra a la part alta de la vall. 

Pujarem per damunt de la taca de roca blanca

Part alta de la vall de Planès

Estem a La Conca, 2500 metres, a l’esquerra es veu l’espectacular Roc del Boc i tanquen el circ altres muntanyes de formes espectaculars. Nosaltres ens enfilem a mà dreta per petits camins camins que van guanyant alçada de manera eficaç. El camí fa alguns girs que finalment ens porta al Cim del serrat de les Fonts a 2771 metres. Aquí comencem a gaudir de les àmplies vistes d’aquesta excursió, es veu el Puigmal i una mica de la vall d’Eina, molt avall. 

Circ de la Conca


Seguim un camí per la carena per sobre de la vall d’Eina. Baixa a un collet i després puja per unes roques en que ens hem d'ajudar amb les mans, res, molt senzill. Es surt a un pla i es passa per un avantcim que ens acosta al principal, la Torre d’Eina de 2830 metres, el punt més alt de l’excursió. Les vistes són molt bones, tot i que el dia no ajuda, està calitxós, però es veu tot. Rasos de Peguera, Pedraforca, cims del Pallars i d’Andorra, els de la Cerdanya evidentment, i per l’altre costat el Canigó, Noufonts, Noucreus, Bastiments. Es veu molt bé la capçalera de la vall d’Eina. Ara seguim per la carena en direcció sud est cap al Pic d’Eina. El camí ben visible va seguint tota la carena fins al cim, el Pic d’Eina de 2786 metres. 

És un punt estratègic interessant. El responsable de la sortida ens fa veure que estem entre tres comarques Conflent, alta Cerdanya i Ripollès, i les aigües es divideixen entre tres conques fluvials, la Tet, el Segre i el Ter. En aquest cim coincidim amb gent que fa l’olla de Núria, algun corrent, grups diversos. L’objectiu final ja és ben visible, ja només queda baixar a Núria

Torre d'Eina i carena al Pic d'Eina

Ja es veu l'objectiu, Núria

Cal passar pel coll d’Eina o de Núria ja que les parets sud del Pic d’Eina són massa pronunciades. El camí fa una S en direcció al Roc Malé i gira per anar a parar al torrent de la Coma d’Eina, uns 500 metres més avall. Un cop creuat el torrent el camí és més planer i ens porta fins a Núria

Pared sud del Pic d'Eina

Torrent de la Coma d'Eina

Arribant a Núria

Una sortida interessant per la varietat de paisatges entre la vall de Planès i les parts altes de les carenes de l'eix pirinenc en aquesta zona, i finalment l'arribada a Núria ben diferent de la resta. És una ruta llarga però gens difícil, en tot cas d'orientació a la part final de la vall de Planès.

Track 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada