Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dimarts, 22 de febrer del 2011

Camins amb història. Carboneres al Montseny


Diumenge passat vaig estar d’investigació de camins pel Montseny. Sempre m’ha sorprès el gran potencial que té aquesta zona per a tot tipus d’activitats en relació a la petita distància als grans nuclis urbans de l’entorn de Barcelona. Per mi el Montseny és una font inesgotable de sorpreses. Aquest cop volia seguir un camí de carboneres que puja de Riells cap a Santa Fe pel sot Llobater. Les parts baixes del Montseny han estat habitades des de fa molts segles, la qual cosa ha donat peu a una considerable xarxa de camins, molts dels quals quasi perduts. El camí que vaig seguir respon a una activitat que pel que explica Jaume Enric Zamora Escala a El carboneig i la farga es remunta al paleolític (www.diba.cat/parcsN/parcs/fitxers/pdf/p03d074.pdf). Les necessitats i la disponibilitat energètica han canviat molt des de llavors, però fins fa uns cent anys, al massís del Montseny, es feia carbó vegetal al mig del bosc construint unes carboneres a base de troncs apilats. Aquest carbó es baixava als nuclis de població amb l’ajuda de matxos d’abast. 


Per tot el massís hi trobem carboneres, i en el camí que puja de Riells a Santa Fe n’hi ha bastants, es veu la terra molt negre i una petita esplanada com a indicatiu que allà hi havia la carbonera. Fa cent anys aquests camins devien estar molt transitats i es devien mantenir en perfecte estat. Ara el que és estrany és trobar-hi algú i malgrat les indicacions de la ruta del mapa Alpina del Montseny el que costa és seguir el camí. Sort en tenim dels navegadors GPS i de que buscant per internet sempre es troba algú que ha penjat alguna ruta semblant a la nostra, sempre que haguem tingut la precaució de buscar-la abans de sortir, cosa que no és el cas. 

Al ser un massís amb tanta història i amb tantes persones i animals que s’han mogut per aquests camins, permet moltes variants d’excursions, pujo per aquí baixo per allà, m’arribo a un collet, sempre amb una vegetació força variada i salvatge, deguda, als desnivells considerables que ens trobem  i a les diferents orientacions de la muntanya.

Tal com passa sovint quan busques informació d’alguna cosa i en trobes molta més del que pensaves, aquests camins del Montseny creen una certa addicció. He trobat vàries rutes similars a la mateixa zona, ara caldrà buscar el temps per anar-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada