Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dilluns, 9 de gener del 2012

El castell de Llort, excursió d’una hora amb vistes a les valls d’Àneu


El castell de Llort era una de les fortificacions de les valls d’Àneu a la confluència dels rius Escrita i la Noguera Pallaresa. Domina la plana d’Escaló i la de l’embassament de la Torrassa – La Guingueta. Al seu temps formava part de la línia de defensa que començava a Sant Pere del Burgal, com extrem inferior de les valls d’Àneu, i seguia per la torre d’Escaló, les torres de cada poble, com la d’Espot, aquest castell, i el castell de València, seu del comptat del Pallars. En teoria i pel que expliquen, d’una torre a l’altre hi havia connexió visual per tal de poder avisar en cas d’atacs. Personalment des del castell no he aconseguit veure la torre d’Espot. La torre d’Escaló i Sant Pere de Burgal és possible que es vegin, però la llum jugava en contra i el fort vent també. Avui dia en queda poc més que una torre amb finestra i alguna paret.

La MAT a la vall d'Escaló, la Noguera i la carretera

Borda del Terrissaire al coll del mateix nom

La situació del castell fa que si pugui arribar per dos llocs: per Escaló pujant des d’una àrea de descans de la carretera C13 i fent algun tomb estrany degut a les instal·lacions hidroelèctriques; també des d’Espot, seguint el camí cap a la Roca Blanca que passa per sobre els càmpings i abans d’arribar al final es desvia cap avall un camí que porta al coll del Terrissaire. Al coll indicat hi ha la borda del Terrissaire, situada en un lloc encantador, que es veu des de la carretera que puja a Espot, un prat força gran. Des d’aquí es puja fàcilment al turó on hi ha les restes del castell de Llort. Lamentablement hem trobat els voltants de la borda totalment encerclats per una tanca, s’han eliminat arbres i podat molts altres, sembla que algú ho hagi comprat i hagi fet obres d’arranjament amb una alguna intenció. La borda pròpiament està com sempre, però no així els voltants.

La inconfusible Serra Mitjana entre la zona de Roca Blanca, Serra de Pilàs i la de Mont-Roig, Ventolau

Restes del castell de Llort

Restes del castell de Llort

Vent als cims, diria que Roca Blanca i Qüenca

Plana d'Escaló

Serra de Pilàs, Esterri al fons, la Guingueta, embassament de la Torrassa

L'aigua picada pel vent a l'embassament de la Torrassa

Hi hem pujat un dels dies que feia més vent, com es pot observar a les fotografies on es veuen els cims. La vista com es pot suposar és molt bona i el lloc molt tranquil, sense buscar-los hem vist esquirols i daines.

La Serra Mitjana divideix les dues valls que surten de Cerbi

Borda del Terrissaire

Les línies d'alta tensió al Pallars
És una excursió de 1 hora des d’Escaló i poc més si es fa des d’Espot, gratificant per la vista i la tranquil·litat. Sempre que hi he anat no he vist ningú més.

Ruta a wikiloc

 

2 comentaris:

  1. Hola Josep Mª, sóc la Vanesa de tai Txi Txuan, jeje, ja t'he fitxat. M'he donat una volta pel blog i he quedat molt sorpresa... hi han fotografies boníssimes. Enhorabona i gràcies per compartir tots els racons màgics descoberts!

    Et segueixo...

    ResponElimina
  2. Gràcies Vanessa, seguirem compartint el que sabem.

    ResponElimina