Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dimarts, 3 de setembre de 2013

Comanegra, a la Garrotxa, i els errors sense mapes de paper

El Comanegra des de la bassa de Monars

Una zona que no coneixes entre Ripollés i Garrotxa, una excursió que està entre dos mapes Alpina, una pista sense cap indicador, dos colls del Boix a la mateixa zona, et deixes un dels mapes a casa, i malgrat que al navegador hi portis tots els mapes possibles te’n vas al lloc equivocat. Doncs sí, els mapes de paper encara serveixen i molt per la visió de conjunt, i més quan no coneixes la zona.

L’excursió és al Comanegra. La pista que cal agafar per pujar al cim, la que va a la bassa de Monars, surt entre Rocabruna i Beget. Es veu un dipòsit cilíndric que queda enfilat sobre la carretera.


El Comanegra vist des del Vallespir

Prop de coll Vernadell i La Menera, Vallespir
Però el fet de trobar a faltar el mapa de paper em fa reflexionar. Alguns estan exhaurits i no es tornen a editar. Potser ja no surt a compte vendre mapes de paper? Si fos cert, necessitem portar a la motxilla un mapa digital més gran que el que veiem actualment als navegadors. A l’ordinador les excursions es veuen perfectes, caldria anar pensant en iPads de motxilla o en papers electrònics enrotllables o plegables on poder carregar-hi els mapes.

Finalment arribem a la Bassa de Monars. El Comanegra és 300 metres més amunt. És curiós, un pic que no sembla un pic, té pel costat francès una enorme i maca fageda que arriba fins la fita indicadora del cim. Les vistes són espectaculars, de l’Empordà al Pirineu oriental sencer, llàstima de calitja!. Del cim es pot baixar per un camí que va per la carena en direcció al pic de les Bruixes. Altres camins permeten tornar a la bassa de Monars, sense arribar al poble que està més avall, uns 300 metres.

La carena del Comanegra, costat català i francés

La panoràmica des del puig és impressionant
Baixant per la fageda en direcció al Puig de les Bruixes

Puig de les Bruixes, darrera el Bassegoda, i més enllà, el punxegut, ens van dir que era la Mare de Déu del Mont
Comanegra des del pla de la Serra
I una última observació, Beget no es veu d’enlloc. És curiós, i fa pensar en qui va edificar el gran campanar romànic estil vall de Boí a un poble que queda tant amagat. No es veu des de Rocabruna, tampoc venint d’Oix, ni des del cim del Comanegra o la bassa de Monars ...

2 comentaris:

  1. Ja va ser casual trobar-nos en una zona tan solitària. I molt maca. A favor de la cartografia digital que vagi més enllà de la pantalleta del GPS!

    ResponElimina
  2. Realment va ser una sorpresa agradable trovar-vos per allà. I aquest any està tot tant maco...

    ResponElimina