Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

divendres, 25 de setembre del 2015

Vall de Marimanya des de la Noguera Pallaresa

Vaig descobrir la vall de Marimanya fa molts anys, des del pic de Gireta o del Tres Comptes, no ho recordo bé. Vaig veure davant meu, mirant al sud, unes valls molt verdes que contrastaven amb els boscos del voltant. Eren les valls de Marimanya i de Llançanes. 


De les muntanyes que conformen el massís de Marimanya en surten tres torrents orientats al nord. Marimanya que limita amb l’Aran i acaba a la pista que va del Pla de Beret a Alòs d’Isil, prop de Montgarri. El segon torrent, el de Llançanes va paral·lel al Marimanya i desemboca a la Noguera una mica més cap a Bonabé. El tercer torrent és el de Cireres o Cirers, que cap al final gira una mica cap a l’est per anar a sortir a la zona de Borda Perosa / Bonabé.


Aquesta última vall la vam fer fa uns anys i em va sobtar la quasi absència de camins i no trobar ningú. Vam treure al cap a la vall veïna de Llançanes i vam confirmar que era molt verda. Aquesta encara la tinc pendent, però la de Marimanya ja no. Tampoc hi trobareu molta gent, només vam veure un francès que venia de pescar segons ens va dir. Cal estar molt atents al començar. 
La corba on comença el camí i els dos avets de referència
A partir d'aquest bedoll s'ha d'anar a la dreta

De la pista de Beret a Alòs d’Isil, passat Montgarri, a un parell de km hi ha un aparcament després de creuar el torrent de Marimanya.  Just passat el torrent hi ha una corba i al mig de la corba hi ha una fita, és on comença el camí. Cal dirigir-se pels prats amunt cap a dos grans avets que marquen l’orientació del camí. Passats els avets seguir una mica en aquesta direcció fins un gran bedoll, allà cal posar atenció, buscar el camí cap a la dreta, en direcció al torrent de Marimanya. Es segueix per prats amb el camí no gaire visible fins a entrar al bosc en direcció al torrent. Allà el camí puja fent ziga zagues pel bosc, però és bastant clar, tot i que hi ha dreceres. Quan heu guanyat una mica d’alçada el camí es va acostant al torrent i comença a anar paral·lel a aquest, ja només queda posar atenció a no perdre’l. Quan acaba el bosc el camí va molt aprop del riu, es veu un petit congost, i al cap d’una estona la cabana de Marimanya enfilada a l’altre costat del riu. Es veu una vall molt àmplia més amunt de la cabana, que ens portaria al Portilló de Marimanya, límit amb l’Aran.
Cap al nord es van veient les muntanyes frontereres amb França
Seguint el camí es troba la pleta de Marimanya. Es creuen petits torrents i s’ha d’anar en direcció al fons de la vall. Hi han fites. Més enllà es veu una inmensa paret de roca al davant que separa les valletes que van al coll d’Airoto la de l’esquerra i la que va cap al de Marimanya a la dreta. 
Al mig la cabana de Marimanya i la valleta del Portilló de Marimanya

Per la collada del fons es surt als estanys del Clot de l'Ós
Estany Gran de Marimanya. Al fons a la dreta el Tuc de Marimanya

Estany Gran de Marimanya

És important no seguir el camí que indica el mapa Alpina ni el Spain Topo. Aquests a l’inici van en direcció contrària al torrent, pugen també pel bosc però després baixen de cop fins al riu. No té sentit i es perd molt temps buscant el camí més adequat. Per aquest motiu només vam arribar al primer estany de Marimanya.  La part final de la vall dóna accés cap a Airoto, esquerra, cap a Baciver-Rosari al mig, i cap al Pla de Beret a través dels estanys del Clot de l’Ós, dreta. 
Aquesta carena limita amb la vall de Llançanes.

Es coneix més la part alta de la vall pels accessos comentats, ja que és més fàcil arribar-hi. Però la part mitja i baixa d'aquesta vall entre l'Aran i les valls d'Àneu és bastant desconeguda i val la pena.

Track

  
La pista de Beret a Alòs d'Isil té aquests paisatges a la zona de Montgarri


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada