Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dilluns, 26 d’octubre del 2015

Uelh de Pomèro des d’Artiga de Lin





L’Artiga de Lin, a l’Aran, és un lloc molt maco a la tardor ja que combina fagedes, prats, aigua i les formes del coll de Toro. Molt aprop hi ha els famosos Uelhs deth Joèu (ulls), on reapareix l’aigua que s’ha filtrat al Forau d’Aigualluts provinent de les geleres de la Maladeta.



Saut de Pomèro






On acaba la carretera, a  5 minuts de la casa refugi hi ha un saut (cascada) del riu de Pomèro. Però aquest riu Pomèro també té un uelh (ull) o naixement del riu. La vall del Pomèro acaba amb el Coth de Lunfern i el port de la Picada. Aquest últim comunica amb la vall de Benasc, per on baixa el riu Éssera cap a Llanos del Hospital.

L'omnipresent silueta del coll de Toro

Pomèro just després de néixer

Pomèro just després de néixer

Uelh de Pomèro, sota la roca


Hem pujat a veure el Uelh de Pomèro i no és tant espectacular com els seus veïns, ni de lluny, però els colors de tardor a la fageda i les vistes compensen l’excursió. El més difícil és trobar l’inici del camí, almenys a la tardor. Cal situar-se darrera la casa refugi i dirigir-se cap a dos taules de picnic tocant a la fageda. Allà hi ha el camí. Ja no té pèrdua. El uelh està més amunt de la vall que el que indica el mapa, més cap al port, costat de la Cabana de Pomèro. Però tota la zona fa la impressió de que l’aigua es filtra i reapareix. 

A la dreta es veu la Cabana de Pomèro i pel forat del coll de Toro es veu probablement la Tuca de Barrancs






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada