Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dilluns, 20 de novembre del 2017

Fonts de ViladrauFonts de Viladrau és el nom de la ruta d’avui, però també és el nom d’un web completíssim que elaboren els Amics de les fonts de Viladrau, i també el d’un llibre “El Paradís del Montseny. Les fonts de Viladrau” d’Editorial Farell escrit per Oscar Farrerons que és qui ens farà de guia avui per aquest món de les fonts i altres elements de les rodalies de Viladrau.
El recorregut a grans trets és donar  la volta al Puig Cornador visitant totes les fonts de la zona, començant per la Riera Major i seguint per la Riera de La Sala o de Sant Segimon (segons el mapa) i retornar a Viladrau per l’ermita de l’Erola.
Font de la Plaça Major

Font de la Germana Josefa


Font de l'Oreneta
Des de la Plaça Major cap al carrer Pare Claret es troba la primera, Font de la Plaça Major. Al darrera del pedró de la font hi ha una relació de les fonts del poble amb la distància expressada en temps. Una mica més enllà al carrer Rectoria es troba la font de la Germana Josefa, una persona que va dedicar molts anys de la seva vida a l’ensenyament. Sortint de Viladrau, cap al veïnat dels Vernets i en un petit parc es troba la font de l’Oreneta.
Riera Major de Viladrau

Font de la Noguerola

Riera Major de Viladrau

Pont de Can Pau Moliner
A continuació Molí de Baix, Camps de Molins, una zona en que tot són noms de molins sembla indicar que es devia aprofitar l’aigua de la Riera Major. Pel camí de la Noguerola s’arriba a la font de la Noguerola i més enllà al Pont romànic de Can Pau Moliner damunt la Riera Major. Ens desviem lleugerament per anar a les fonts de les Ametistes i de Fontanelles i ens dirigim cap al Camp de Polo de Sant Antoni, on anem a buscar la riera on hi ha una altra font a tocar de l’aigua. Un lloc maco. Retornant pel mateix camí i vorejant el camp de polo anem a la confluència de les rieres de la vall de la Sala i de la Major. El pont de la Sala devia ser important.
 
Font de les Ametistes

Font de Fontanelles


Riera de la Sala

Confluència de la riera de La Sala amb la riera Major
Es deixa la Riera Major i es segueix per la vall de la Sala en direcció a La Sala, casa pairal del famós bandoler Serrallonga de nom Joan Sala. Pel camí la font dels Pescadors.  La Sala és una masia fortificada que degut al bandoler, quan el van jutjar, els van fer escapçar la torre principal com a càstig a la família. Prop de la Sala la font de les Empentes, l’origen del nom ve de la foscor del lloc, no quan hi hem anat perquè havien tallat el bosc. Però antigament era un lloc fosc i perillós per les noies de La Sala, que per aquest motiu es feien acompanyar de nois en aquest tram de camí i d’aquí les empentes que diuen es donaven. Hi ha un gran til·ler pel que també es coneix per font del Tei, com en diuen a Viladrau als til·lers. Abans d’abandonar La Sala encara passem per La Sala Nova, més ben conservada,  tancada i aparentment hi viu algú.

Font dels Pescadors

Font de les Empentes o del Tei


La Sala, casa natal del bandoler Serrallonga
La Sala Nova
Ens dirigim cap a la font dels Avellaners, ara el camí és de tardor total, molt maco. En una rotllana del bosc hi ha una taula de pedra i tocant a la riera la font. Un gran faig i castanyers donen un toc magnífic a aquest lloc. Hi dinem. Refem el camí i ens orientem cap a Can Gat, una de les cases més importants de Viladrau. Sense arribar-hi trenquem cap a l’Erola. Aquesta ermita està tancada i en una part s’hi realitzen activitats per joves. D'aquí un camí puja a Sant Segimon.
 
Espai de picnic a la font dels Avellaners

Faig a la font dels Avellaners

Font dels Avellaners

Ermita de l'Erola
Sortint de l’ermita de l’Erola es torna a travessar la riera i ens dirigim cap a Can Bosc, una masia ben conservada però deshabitada amb la font de Can Bosc a l’altra costat de camí. Aquí es tenen bones vistes ja que durant una estona hem deixat d’anar per dins del bosc.
 
Camí amb castanyers

Font de Can Bosc

Can Bosc
Per un camí ple de castanyers ens dirigim cap a la casa Creu d’en Borrec, amb un sofisticat rellotge de sol, que a més de proporcionar l’hora informa del mes i aproximadament del dia dins el mes. Pel camí hem vist una cova reminiscència de les mines de calç i fluorita. I per la zona dels molins i el veïnat dels Vernets tornem a la Plaça Major.
 
Creu d'en Borrec
Amb l’excusa de les fonts, també hem vist uns quants ponts i restes de molins, dues rieres, paisatges de tardor, cases i ermita, un rellotge de sol, una excursió variada pels voltants de Viladrau. Al web que hem indicat es troba la informació detallada de les fonts: noms, coordenades, fotos i explicacions.
Excursió realitzada amb la Seccióde Muntanya de LA MASSA CCV, de Vilassar de Dalt. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada