Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dissabte, 1 d’agost de 2020

Vall de la LlosaLa vall de la Llosa és una llarga vall orientada nord sud que a la capçalera agafa les aigües del Riu Engaït per l'est (Portella Blanca), del Torrent de Vallcivera per l’oest, del de Montmalús pel nord i encara rep aigua que baixa de Calm Colomer també per l’est. Aquests torrents s’uneixen aproximadament a la zona de la cabana dels Esparvers, i a partir d’aquí ja s’anomena riu de la Llosa que desemboca al Segre a l’alçada de Martinet.


Aquesta vall era important per la seva situació estratègica a tocar d'Andorra i França, que feia que l’utilitzessin contrabandistes, pastors i llauradors per passar a Andorra i els qui transportaven el ferro que s'extreia de les mines de Pimorent.
Cal Jan de la Llosa

Per caminar-hi s’acostuma a anar per Lles i Viliella, l’alternativa és per Prullans i Coborriu de la Llosa. Ambdós itineraris porten a una pista que surt de Viliella i va fins Cal Jan de la Llosa (3 km). Cal pagar per aparcar ja que tal com ens va explicar el propietari ha hagut d’habilitar un espai ja que sinó la gent aparcava al camí i ell no podia ni passar amb el tractor. Allà mateix passa el GR 11-10 i el GR 107 que ja no es deixa fins la cabana dels Esparvers. Fins allà no té pèrdua. 

Si es va per Coborriu, just en creuar el riu de la Llosa, hi ha un camí que porta als gorgs i al Molí del Salt. Des d’allà el camí continua fins a Cal Jan de la Llosa.
Castell de la Llosa

Poc després de Cal Jan de la Llosa es veu enfilat a mà esquerra les restes del castell de la Llosa, imponent. El camí segueix pujant, es passa pel costat d’una barraca i més endavant el bosc deixa pas als prats. Creuem les aigües del torrent de Calm Colomer que venen de l’estany del mateix nom, on la pista fa unes voltes per salvar el desnivell.


Ens anem acostant al riu i amb un pendent més suau s’arriba a una zona de prats, creuem un pont sobre el riu de la Llosa, és una zona molt maca. No gaire més enllà una altra zona de pastures, el Prat Xiuxirà a una alçada de 2000 metres, un lloc idíl·lic de prats i aigua. Cap al final del prat una petita capelleta de la Mare de Déu de la Llosa, al costat d'unes taules de pedra. Al damunt la imponent muntanya de la Muga.
Prat Xiuxirà

Prat Xiuxirà
La pista s’ha acabat però el sender segueix fins l’estratègica cabana dels Esparvers on s’ajunten les dues valls que hem dit a l’inici. Per arribar-hi cal travessar el pont sobre el riu que ve de Vallcivera. Segueixen camins cap al port de Vallcivera i l’estany de l’Illa ja a Andorra, i cap a l’altre costat seguint el riu Engaït (GR 107) cap a la Portella Blanca d’Andorra. Fins la cabana no haurem fet gaire més de 6 km.
Una vall amb molta aigua

Pont sobre el riu de Vallcivera

Cabana dels Esparvers
És una vall per caminar-hi sense presses, per captar l’ambient i gaudir del paisatge de l’alta muntanya ceretana.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada