Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dijous, 30 de juliol del 2020

La vall de Campcardós


El Peiraforca a la zona dels meandres del riu
La vall central del Querol que baixa del coll de Pimorent cap a La Tor de Querol i Enveig té dues valls d'orientació oest est i est oest, que quasi coincideixen al unir-se a la vall principal, una a Porta i l'altre a Porta Pimorent. Són unes valls grans, llargues i importants. La que recull l'aigua de la zona de Lanós i de la serra del Coll Roig dona nom al riu Querol, mentre que l'altre és la Ribera de Campcardós que baixa de la Portella Blanca d'Andorra. Aquest és un punt estratègic ja que hi coincideixen tres estats, Andorra, Espanya i França. La proximitat al port d'Envalira i Pas de la Casa pel costat andorrà, a les valls de la Llosa i de Meranges per l'espanyol i la de Campcardós pel francès en donen la mesura de la importància, sobretot en èpoques de contraban i tràfic de bestiar. També és un punt de pas de la travessa Camí dels Bons Homes.

La vall de Campcardós des de Porta comença pujant bastant fort, després es suavitza. El paisatge és prou variat, comença amb boscos de caducifolis, segueix una zona de parets de pedra i cabanes en diferent estat de conservació. A estones el camí està perfectament empedrat, es nota que fa molt temps que aquí hi havia vida. El riu bastant cabalós per final de juliol l'anem veient al fons de la vall. 


El riu de Campacardós i parets de pedra


Cabana de pedra

El refugi de pastors
Lluny veiem els cims del Peiraforca i el Roc Colom, la vall es va eixamplant. Ara es divisa el refugi de pastors, una zona amb molt bestiar. I la vegetació ha canviat, ara el que hi ha és el bàlec. Al cap de poc l'estany Petit quasi bé sec. Una mica més amunt, ja estem a 2000 metres, l'estany Gros, que tampoc és gran cosa, ja que l'aigua es filtra i el riu s'asseca, surt més avall en unes fonts no espectaculars. La cridòria de les marmotes és un no parar.

El riu torna a néixer mes avall

Estany Gros

Camí a la Portella de Meranges
Si es segueix una mica més s'arriba a on surt el camí a la Portella de Meranges, pel costat del Pic de Peiraforca, i una mica més amunt s'arriba a una zona de prats i meandres del riu on el camí el travessa. És un lloc bonic. A partir d'aquest punt el camí va pujant fins la Portella Blanca d'Andorra a 2500 metres. Una vall llarga, àmplia i variada, sense pèrdua possible ja que hi ha un únic camí, recomanable.


La zona de meandres


El camí a la Portella Blanca d'Andorra creua el riu, i vam coincidir amb una travessa amb cavalls





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada