Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dissabte, 22 d’agost del 2015

Pic del Portarró, centre del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici




En el seu inici l’any 1955 el Parc Nacional d’Aigüestortes iEstany de Sant Maurici tenia dos sectors ben diferenciats, el costat Boí i el costat Espot, a l’Alta Ribagorça i al Pallars Sobirà respectivament. Posteriorment s’ha anat ampliant la zona perifèrica amb territori del Pallars Jussà i de l’Aran. Però el nucli central del Parc, el territori de màxima protecció segueix sent l’inicial. I l’eix central del Parc, el que uneix els dos sectors ribagorçà i pallarès, és la línia que forma la vall de Sant Nicolau fins l’estany Llong, el Portarró, l’estany de Sant Maurici i la vall de l’Escrita. Vist així el Portarró és el centre del Parc, deixant-nos la zona de Besiverris per un costat i la de Peguera per l’altre.

El Portarró ja es veu lluny a mesura que puges

Amitges, amb la pista que trenca el paisatge del parc

Estany Llong des del pic del Portarró

És per aquesta privilegiada posició, juntament amb la dificultat de comunicacions per carretera entre un costat i l’altre del Parc, que el Portarró és un punt molt visitat, i la travessa de Boí a Espot o viceversa té molt èxit entre els excursionistes. 


Agulla del Portarró, Subenuix, vall de Delui, i el Portarró des del Pic del Portarró

La zona de Contraig i Colomers

Agulla del Portarró a l'altre costat del coll

Em meravella la simetria que fa la natura entre els pics de Saboredo i Amitges amb les Agulles fent de vèrtex
El Portarró és una àmplia collada flanquejada pel costat sud per l’Agulla del Portarró, i pel costat nord pels pics del Portarró i el pic Inferior del Portarró. Tant els pics d’un vessant com de l’altre tenen vistes fabuloses. Aquest cop hem pujat al Pic del Portarró i es veu especialment bé tota la zona de Contraig – Colomers, la cascada i estany de Bergús, el Ratera, Amitges, però al fons es veuen les muntanyes de l’Aran, les pistes de Baqueira cap a Bonaigua, i per l’altre costat Encantats i totes les carenes del Pui de Linya cap a Peguera, Monestero, Subenuix, Morto, i cap a Dellui. Són 300 metres a sumar als que costa pujar al Portarró però si es té temps val la pena.
 
Desviament a la vall de Subenuix del camí al Portarró

Quin camí més maco, prop del refugi Ernest Mallafré!

Barranc que baixa de Subenuix

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada