Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dijous, 13 d’agost del 2015

Vall de Comamala a l'alta vall d'Isil

Bassa de Sobriu




A l’alta vall d’Isil, a les valls d’Àneu, hi ha una vall penjada sobre la Noguera Pallaresa, que amb el seu veí barranc d’Àtics, quasi cada hivern col·lapsen la Noguera amb els seus enormes allaus. Aquesta vall és Comamala, i diria que només és coneguda pels qui fan la Alta ruta pirinenca (HRP) i per esquiadors de muntanya. 


Bordes de Pina
Bordes de Pina
Comença el camí al pont sobre la Noguera que porta a la borda Pina, a mig camí entre Alòs d’Isil i el refugi del Fornet (per cert, reobert i sembla que amb futur). Des que creues el riu el pendent és important, la zona de les bordes de més amunt és molt maca. Després el camí va per un bosc de bedolls. Si us hi fixeu veureu l’estesa d’arbres arrancats per l’allau d’Àtics, fa por. Fa uns dies algú comentava que encara hi havia neu entre les restes de l’allau.
 
Bosc de bedolls


Els prats centrals de la vall de Comamala
Al mig del bosc hi ha restes d’allaus antics, de fet el primer cop que vaig per aquí vam quedar aturats per una allau que baixava del pic de Bassiero. A continuació ve la zona de prats, amb aiguamolls, i aquí és on veiem la part més paisatgística d’aquesta vall. L’aigua baixa de dues valletes principals, la de l’esquerra ve del costat Mont-roig i l’altre del costat Serra de Pilàs. L’alta ruta va cap a aquesta última. Es supera un resalt pel costat d’una espectacular cascada i en un petit pla trobem la Bassa de Sobriu, ja a 2000 metres.



La Bassa de Sobriu es veu petita quan seguim pujant

No conec prou la Serra de Pilàs però sí que observo el garbuix d’indrets i noms dels diferents colls que comuniquen l’alta vall de Comamala amb la del Nyiri. Un mapa Alpina antic situa un coll de la Cornella (2495 m), el modern de la Pica d’Estats en posa dos, de Comella (2481 m) i de Tartera. L’Alpina digital només posa el de Tartera i situa un camí per un coll més al sud-oest (2481 m). El Spain Topo digital també situa el mateix coll que l’Alpina i l’anomena de la Cornella (2482 m). El de Piolet posa el de Cornella (2482 m). 

La Serra Mitjana des del coll

Les muntanyes de la línia fronterera i els prats de Bonabé

Aspecte de la tartera final abans del coll


Preciositats de pedres que et trobes en mig de la tartera


Tots ells fan passar l’alta ruta HRP per aquest coll, i és on planejàvem pujar. Però les fites i per on passava la gent de l’alta ruta van a un altre coll. Veient el track de l’excursió respecte als mapes el coll de la Cornella el situen bastant més al nord-est, i bastant més enllà hi hauria el de Tartera i/o la collada de Mont-roig. Una noia que venia d’Hendaia seguint l’HRP va estar força estona buscant el camí perquè no li encaixava el track que portava respecte on portaven les fites. Segons el meu track vam anar a parar a un coll a 2439 metres, per tant sembla lògic que per estalviar 50 metres el camí HRP passi per aquest coll. Però perquè es situa malament el coll de pas de l’alta ruta HRP?


Amb tota aquesta explicació no he comentat que la part alta d’aquesta vall és un munt de pedres i tarteres amb un final bastant pendent. Per l’altre costat del fals coll de la Cornella, el corresponent a la vall del Nyiri i estanys de la Tartera, el terreny es veia més suau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada